Направи ли Борисов достатъчно на срещата с Ердоган? (аудио)

  • 27 март 2018 13:08

  • 8188
  • 6
Направи ли Борисов достатъчно на срещата с Ердоган? (аудио)
© Министерски съвет

Самото провеждане на срещата е успех, резултатите от нея – не бих казал. Това заяви пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод вчерашната среща на върха Европейски съюз-Турция във Варна.

До събота вечер беше "на кантар" въобще провеждането на такава среща в този формат, тъй като има голямо количество вътрешна съпротива сред голяма част от населението на Европейския съюз срещу всякакви отношения с Турция, особено близки, на високо дипломатическо ниво. Така че провеждането на срещата е успех. Оттук нататък това, което можем да отчетем като успех, е установяването на някаква форма на комуникация – реанимирането на тази комуникация. Европейският съюз направи умерена първа стъпка към общуване с президента Ердоган и неговата Турция. Обнадеждаващо е, че се сяда отново на масата на преговори с Турция, каза Стефанов.

Той коментира и двустранната среща между премиера Борисов и турския президент Ердоган. Министър-председателят свърши повече от достатъчно. Все пак форматът на срещата беше европейските лидери и Турция. Тази среща имаше за цел да препотвърди финансовия ангажимент на Европейския съюз към съдбата на бежанците от Ирак и Сирия, както и че Турция ще се грижи те да не достигнат до Европа по нелегалните пътища, за да не се повтори кризата отпреди 2 г. На пресконференцията Борисов ни каза, че е имал 70-минутна много активна, интензивна среща с турския президент Ердоган и на нея са си говорили за всички неща, които и опозицията, и управляващите желаеха да бъдат повдигнати като теми. Само че с уговорката, че форматът на срещата не беше Борисов-Ердоган, т.е. България-Турция, а Европейски съюз-Турция. Иначе казано, премиерът Борисов и турският президент Ердоган са се информирали за належащи необходимости в отношенията между двете страни, но вчерашната среща не предполагаше решаване, задълбочаване, търсене на компромиси и каквото и да е в тази насока, коментира политическият анализатор.

Много се изговори дали премиерът Борисов щял да каже нещо по тази тема (обезщетението за тракийските бежанци и изказването на Ердоган за Кърджали – б. р.) на турския си колега – очевидно, че е казал и то мисля, че повече от достатъчно. Не трябва да забравяме и нещо, което самият Борисов подчерта – че в отговор е получил не по-малко претенции от страна на Турция. Става дума за пенсиите на изселниците, за уреждането на срамното петно, наречено Възродителен процес, за тяхната собственост, за собствеността на вакъфството, мюфтийството. Оттук нататък предстои да видим какво ще произтече – дали тези въпроси ще бъдат артикулирани на подходящото ниво – Министерството на външните работи, дали ще се създаде една двустранна комисия, която без политизиране и без много публичност да започне да решава тези въпроси, защото те са колкото основателни от наша страна, толкова основателни и от турска страна, посочи политологът.

Иска ми се да видя подобна линия на поведение и след нашето председателство на Съвета на Европейския съюз. Видно е, че България се проявява като диалогична страна, страна която е готова да медитира подобен тип наболели конфликти. Много е знаково, че подобна среща между Европейския съюз и Турция се провежда именно в България, тъй като България остана една от малкото държави в Европейския съюз, която въобще по някакъв начин може да си комуникира с Турция. Също така е вярно, че България може би е една от малкото държави, с която Турция иска да си говори. Може би е дошло времето България да допринася за Съюза повече отколкото получава. Вчерашната среща на върха с Турция и сигналите за това, че България много убедено води Европейския съюз към създаването на обща европейска прокуратура са много положителни сигнали – иска ми се да ставаме свидетели на такива неща и след края на председателството ни, каза още Любомир Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8188 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
дуци

2018.03.29 | 08:31

6
ТОЯ ПОЛИТОЛОГ ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ГРЪМНЕ , КАКВО ДА ИМ СЕ ИЗВИНЯВАМЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС БЕ ПРОСТАКО СТЕФАНОВ , ДЪРЖАВАТА НИ КАТО БЕ В РОБСВО 500 ГОД. ТУРЦИЯ ДА Е НАПРАВИЛА ИЗВИНЕНИЕ ПРЕД СВЕТА ??? ВЗЕМИ СКРИЙ ГЛУПАКО , КОЛКОТО ДО ПРЕМИЕРА НИ ,ТОЙ СИ ИЗПЪЛНИ РОЛЯТА ,РАЗН

2018.03.29 | 08:31

5
Борисов направи достатъчно България да стане за резил в ЕС с Варненския текмек-кючек. Никъде в ЕС не искат Турция.

2018.03.29 | 08:31

4
червения трол лае, кервана си върви! САМО ГЕРБ!
Я

2018.03.28 | 07:05

3
Тиквата го ебаха трима и направи свирки на всички
БОЙКО ПЕДЕРАСА

2018.03.28 | 01:42

2
ЦИРКАДЖИИ, БОЙКО КУРВООООООООО

2018.03.27 | 18:30

1
Пъстър свят !!!! Това кое се посади -това ще се роди . От кратуна кратунки от маймуна маймунки !!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини