Проф. Божидар Димитров: Очаквам двамата гръцки офицери да бъдат при семействата си за Великден (аудио)

  • 27 март 2018 11:14

  • 11302
  • 7
Проф. Божидар Димитров: Очаквам двамата гръцки офицери да бъдат при семействата си за Великден (аудио)
© Булфото

След срещата между ЕС и Турция вероятно ще бъдат решени някои спорни въпроси. Очаквам двамата гръцки офицери да бъдат при семействата си за Великден. Това каза историкът проф. Божидар Димитров за Novini.bg.

Дали срещата във Варна е историческа не може още да се каже, но при всички случаи е полезна. Историята е показала, че когато се срещнат две страни, които са в остра конфронтация по различни въпроси и разговарят това се нарича на дипломатически език сближаване на дистанцията. Хората откриват, че не са толкова лоши“ - така той коментира лидерската среща във Варна между ЕС и Турция.

Сигурно някои въпроси ще бъдат разрешени. Вероятно двамата гръцки офицери за Великден ще бъдат при семействата си. Вероятно ще бъдат решени и някои други дребни въпроси. Трябва да се прецени каква Турция искаме да видим в ЕС. Турция, която е демократична държава или Турция с гоненията при опита за държавния преврат, при който загинаха 274 души. Ердоган отговаря с малко повече сила, отколкото Европа е свикнала в своите демократични практики. Европа смята, че той отговаря с прекалена сила, но нека не забравяме къде се намира Турция и какви са обществените правила и порядки, изграждани в течение на 1000-1200 години съществуване на турската държава. Ердоган действа както се действа в този край на света. Повече шум се вдига, отколкото трябва. Той не въведе смъртното наказание все пак“, отбеляза проф. Димитров.

Ние предявяваме претенции към него, но предявяваме ли същите претенции към Саудитска Арабия, където знаем какво е отношението към човешките права, управлявана от уахабитски клон на Исляма – най-консервативната религия. Следователно не бива да сме толкова лицемерни и да прощаваме на Турция някои неща. Тя все пак брани южния фланг на НАТО“, каза историкът и цитира думи на премиера, че сме на много по-малко разстояние от Дамаск и Мосул, отколкото Брюксел, Хамбург и Париж.

На въпрос дали са се затоплили отношенията между Европа и Турция, проф. Димитров каза, че се надява да го чуем от самите лидери. „Според мен се позатоплиха. Много е хубаво, че Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г води среща на ЕС и те го подкрепиха. В двустранната среща той постави много важният въпрос, които ще бъде в полза за България, ако бъде решени. Това е въпросът с обезщетенията на тракийските бежанци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11302 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Д-Р Димитров

2018.04.01 | 19:22

7
Божо лекарствата , лекарствата бе човек !!!!!!

2018.04.01 | 19:22

6
За двамата гърци каза, но за тракийските българи нищо не каза. По това те познаваме колко си патриот - за чужди интереси винаги готов, само не и за българските!
Умник Гюро

2018.04.01 | 19:21

5
А ние очакваме агентите на ДС и историци-лъжци като Божидар Димитров да бъдат избесени по стълбовете. Което пак ще е милостив край за тях.
анонимен

2018.04.01 | 19:21

4
Как няма да говори така нали е подлога на БОЙКО.Този агент на ДС не казва как източи пари с поръчки на свои те роднини
поручик

2018.03.28 | 19:22

3
Евала бе патриот! За кефа на Тиквата си навит и рязания читак да хвалиш!
ДИМИТРОВ

2018.03.27 | 16:40

2
да подозираш,че и други хора гледат телевизия?
Трой

2018.03.27 | 13:35

1
Уасабитски клон на Исляма от уасаби ли идва?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини