Георги Първанов: Дано на срещата във Варна да няма замитане на боклука под килимчето

  • 26 март 2018 14:58

  • 2691
  • 4
Георги Първанов: Дано на срещата във Варна да няма замитане на боклука под килимчето
© Булфото (архив)

Фактът на провеждането на срещата Европейски съюз /ЕС/ - Турция е позитивен - ролята на българската дипломация и на премиера трябва да се подчертае. Това заяви в Плевен Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в /президент на България 2002-2012 година/, предаде БТА.

Той уточни, че оттук нататък идват повече въпроси отколкото отговори. По думите му "първият въпрос, който възниква е възродената османистка концепция във външната политика на Турция, лично на президента Ердоган". Надявам се, ако не сега, в рамките на активния диалог между нашия премиер и президента Ердоган да бъдат поставени важни български въпроси - освен това да бъдат снети османските претенции към български територии, другото е да се намери начин да се решат залежалите от десетилетия имуществени проблеми на тракийските бежанци, добави Първанов.

Той посочи, че със свои колеги в предишни периоди е поставял, включително и на г-н Ердоган, тези въпроси, с надежда, че ще има обезщетяване на тракийските бежанци на техните потомци. Първанов припомни, че са били създали смесена комисия за обобщаване на документите по темата.

В заключение Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в заяви, че очаква на този етап на срещата да се обсъждат повече отношенията ЕС и Турция, които, по думите му, никак не са безпроблемни. Надявам се добрият диалог да бъде запазен, но без замитане на боклука под килимчето, както се казва, заяви той. Попитан дали е повече оптимист за изхода от срещата във Варна, Първанов каза, че "политикът трябва да бъде оптимист по длъжностна характеристика".

"Самият факт, че се провежда такъв разговор е позитивен. Има различни сценарии. Не очаквам да се загърбят проблемите, да се пренебрегнат, и да се проведе една чисто протоколна среща. По скоро това би било един тежък разговор между европейските лидери и президента Ердоган, в който не би трябвало да се избегне нито един от реалните проблеми. А дали ще има движение по всеки един от тях е трудно да се каже. Достатъчно е да има воля на този етап. Иска ми се в този активен диалог, в който министър-председателят Борисов има своя роля, да се намери начин да се поставят българските въпроси, свързани с нашата сигурност, с въпроса на тракийци и други.

Първанов коментира пред журналистите и други външно политически теми.

Днес той бе гост на библиотеката на читалище "Съгласие 1869", на която подари своя трилогия - сборник с написаното от него по време на двата му мандата като президент на България. От своя страна екипът на библиотеката му подари книги издадени от читалището.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2691 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2018.03.27 | 13:38

4
Не осквернявайте паметта на великите ни тракийски бойци! Всички болшевици-предатели от БКП/БСП да бъдат затворени в любимото им Белене или да си вървят при другаря Пут.кин в Сибир! Комунистите оставиха Беломорска и Одринска Тракия на гърците и турците!

2018.03.26 | 23:12

3
Може и глупост да кажеш но имаш мнение.

2018.03.26 | 23:12

2
100% ще има замитане бъди сигурен с тия наши лизачи .
stoiko

2018.03.26 | 21:06

1
Prost i nachalen carvul,v dvata ti mandata uspja samo da krades,ostanaloto nula,goljama nula,predpazlivo izlizas ot dupkata,liza4 na Putin.

Добави коментар

Водещи новини