Турски политолог: Крайно време е ЕС да покаже червен картон на Турция

  • 26 март 2018 10:27

  • 6524
  • 3
Турски политолог: Крайно време е ЕС да покаже червен картон на Турция
© Pixabay

Крайно време е Европейският съюз да покаже червен картон на Турция, заяви пред БНР турският политолог Четин Гюрер. От две години той преподава в университета в Бремен, благодарение на стипендия за учени, преследвани заради политическите си убеждения.

Д-р Гюрер е сред стотиците турски учени, загубили работата си заради критика към президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и управлението му.

Той коментира липсата на сериозна позиция на Европейския съюз относно нарушаването на демократичните права и свободи от страна на Анкара: "Отмествайки поглед от това, което се случва в Турция, Европейският съюз индиректно подкрепя и окуражава Ердоган. Той подкопава устоите на турското общество и въпреки всички престъпления, които извършва режимът срещу опозицията и инакомислещите в Турция, Европейският съюз не намери начин да предприеме някакви мерки. Единственото, което чуваме от Брюксел е, че Европа е притеснена и загрижена. Питам се, няма ли друг израз в речника на Европейския съюз, освен "загрижени сме".

Парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти. Ердоган ще отиде на срещата на върха ЕС - Турция във Варна, за да си "изпроси" остатъка от обещаните пари - тези 3 милиарда за него са изключително важни, смята политологът: "Във Варна Ердоган ще настоява да получи цялата сума по сделката за бежанците. Тук обаче е важно да се каже, че парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти. По данни на турското вътрешно министерство, до края на миналия месец едва 230 000 сирийски бежанци от общо 3,5 милиона в Турция са настанени в бежански центрове. Други 75 000 сирийски бежанци в Турция са бездомни".

Четин Гюрер открои като друга причина за участието на Ердоган в срещата на върха желанието му да получи легитимност за неговия авторитарен режим: "Той иска да покаже на света, че се бори с тероризма, което разбира се, не отговаря на истината. Иска да демонстрира пред света, че се ръководи от демократичните ценности. На фона на военната операция в кюрдския анклав Африн и навлизането на турската армия на територията на Сирия, Ердоган има нужда от легитимация пред света. Защото в противен случай много лесно може да бъде обвинен, че с войната срещу кюрдите в Африн извършва престъпление срещу човечеството".

Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени, смята политологът. Той е на мнение, че едва след завръщането на Турция към демократично общество, преговорите могат да се възобновят. "За мен, отношенията между ЕС и Турция приличат на уреден брак по сметка, но нито ЕС, нито Турция са щастливи в този брак", допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6524 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
NIKE

2018.04.01 | 19:19

3
Крайно време е,но ЕС си тупка топката и баш го боли за нас или Кипър,Сирия и т.н.

2018.04.01 | 19:18

2
Значи за Русия може да има санкции а Турция не нещо не схващам?
дуци

2018.03.27 | 13:54

1
ЕДИН ДОСТОЕН ТУРЧИН

Добави коментар

Водещи новини