Красимир Каракачанов: Готови сме с промените в Закона за неизбежната самоотбрана

  • 06 март 2018 17:39

  • 13106
  • 8
Красимир Каракачанов: Готови сме с промените в Закона за неизбежната самоотбрана
©

По случая в Пловдив има превишаване на нормите на неизбежната самоотбрана. Това се случва, защото хората реагират еднозначно, понеже им е омръзнало да бъдат ограбвани. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността по повод предложението на политическата сила за въвеждане на нови текстове в Наказателния кодекс, с които да отпадне изискването за доказано влизане с взлом при "неизбежната отбрана".

„Това е така, защото една част от населението през последните 27 г. се научила, че има права, но не и задължения“, отбеляза той. „Циганите придобиха самочувствието, че могат да крадат безнаказано. На това трябва да се сложи край и да се даде възможност на хората да се защитават“, категоричен е министърът на отбраната.

По думите му отдавна се води спор за обсега на понятието за неизбежната самоотбрана. Според Каракачанов когато престъплението е извършено чрез проникване в жилището чрез насилие и с взлом е остаряло като определение в закона. Затова се налага осъвременяване. „Ние предлагаме текстът в закона да бъде обновен, като сме се съобразили и с решение на КС“. "Например, ако отидем на ресторант и ви нападнат, а аз ви защитя със законно оръжие, това трябва да бъде допустимо", допълни Каракачанов и обяви, че вече е готово предложението за законова промяна.

„По казусът в Пловдив има незаконно притежаване на оръжие, несигнализиране на полицията, но това е добър повод да се дискутира по темата“, заяви Каракачанов.

„Този случай е поредният, при който един човек вижда, че един крадец влиза в имота му. Масовата битова престъпност по малките населени места и крайните квартали се извършва от хора като Плъха. Обществото трябва да знае, че бяха назначени над 1000 полицаи. Предложили сме размерът на откраднатото, което досега се класифицираше като незначителни престъпления, да се намали. В по-малките населени места се знае кой ги извършва тези кражби. Има много случаи на разкрити престъпления. Когато е маломерно, престъплението не се разследва. Завишили сме наказанието между 500 и 1000 лева и излежаване при второ подобно престъпление“, заяви Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. Той обаче уточни, че престъпленията намаляват. И даде пример - от 95 убийства - 94 са разкрити.

Той коментира и сделката за ЧЕЗ. „Ние няма да подкрепим оставката на Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. Тя няма вина. Законът за енергетиката не дава възможност да се наблюдават сделки между частни предприятия. Днешното решение е тя да остане на поста си“.

По отношение на острия тон от страна на руския патриарх Кирил по време на честванията на 3 март, Каракачанов заяви: „Ако трябва да сме исторически точни, естествено че България трябва да отдава почит на всички 80 000 жертви на балканския театър по време на Освобождението. Армията е била многонационална. Батак, например е освободен от руска част, в която се преобладавали чеченци и кавказки народи. Не смятам, че е нормално да се държи такъв тон на който и да е български държавен служител. България си има своя политика, тя е суверенна и трябва да получаваме уважение, каквото и ние демонстрираме“, подчерта той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13106 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.03.07 | 20:18

8
Докога гражданите ще вършат работата на полицията? Явно законите са лобистки щом имат врати, прозорци и пр. и успешно се търгуват.

2018.03.07 | 20:18

7
а ще защитаваш КОЙ ако го нападнат ?

2018.03.07 | 10:28

6
Не става дума за откраднатото, взломаджиите влизат в чуждо жилище. Това трябва да се преследва строго от закона!

2018.03.07 | 10:28

5
Къде ви е полицията по селата? Като ще си наемаме частна охрана защо да плащаме данъци?
Голям смях

2018.03.07 | 10:28

4
ОООО Цървули вие се сетихте

2018.03.07 | 09:01

3
Демагог,наглец,тъпанар и доносник!
Гост

2018.03.06 | 22:52

2
Като този дебил трябва да се махнат от БГ.
simionov

2018.03.06 | 21:08

1
pingvin predatel

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини