Нено Димов: Планината Витоша трябва да се върне на софиянци (обновена+видео)

  • 26 януари 2018 11:14

  • 2503
  • 5
Нено Димов: Планината Витоша трябва да се върне на софиянци (обновена+видео)
©

Министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе отговаря на въпрос от парламентарната трибуна за това каква е готовноста за разработване и приемането за план на Природен парк Витоша.

Той посочи, че с носталгия си спомня как  е карал ски на Витоша, но не си спомня с носталгия за въздуха, който е дишал тогава, защото сега въздухът на София е много по-чист, въпреки че не отгововаря все още на необходимите изисквания.

Той предостави конкретна информация и хронологията за развитието на плана на природния парк.

До известна степен е трудно да се отговори кога точно планът може да приет, каза Димов. Планината Витоша трябва да бъде върната на софиянци, защото те го заслужават, каза министър Димов.

Не мога да изразявам лично мнение. Сроковете зависят от това дали този план трябва да има екологична оцена и дали това ще бъде обжалвано или не, каза министър Димов.

Целта е срокът да е максимално кратък, заяви той.

Хората, които протестират за парк Пирин, не са съвсем наясно, говорейки за 48 на сто застрояване, коментира след това в кулоарите на парламента  министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Как си представяте такова застрояване, това са 200 кв.км - Пловдив и Варна, взети заедно, каза той в кулоарите на НС. И посочи, че става дума за два процента, върху които само режимът се сменя.

Оттук нататък следва специализиран усторйствен план, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за въздействието, а при инвестиционни намерения и през ОВОС, защити процеса Димов.

За пореден път той подчерта, че според него протестите са политически, инспирирани от партии, които не са успели да минат два процента на последните избори. Протестите трябва да има, но нормалният демократичен процес е - печелите избори, сменяте законите и управлявате, препоръча им министърът.
Димов разясни също, че има два варианта за Витоша и двата се разглеждат, за да се види кой е обективният начин, по който може да се процедира, за да се равива паркът.
Единият е приемане на новия план, който сега е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на парка, а другият - е изменение на съществуващия.
Паркът трябва да бъде върнат на софиянци, би трябвало да се преодолее съпротивата срещу неговото развитие, категоричен е екоминистърът.
Дали съоръженията на Витоша рябва да бъдат ремонтирани или заменени с нови, трябва да реши потенциалният инвеститор, отбеляза той. По думите му, за целта трябва да се разреши подобна дейност и да се преминат всичик законови процедури. Ние сме блокирани от закона за горите и от действащия план, в който не се разрешават подобен вид дейности, допълни Димов.

Нора Виткова
2503 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
Ves

2018.01.27 | 19:28

4
В него влиза ли лифта Княжево-Копитото ? Той би намалил потока от коли...
би било супер

2018.01.27 | 19:28

5
би трябвало, а иначе намеренията на министъра са чудесни само да не остане на хартия или протестърчетата отново да саботират развитието на Витоша и София

2018.01.27 | 19:28

3
Кви Софиянциииии беееее в това гето има само селяндурииии.
миро

2018.01.27 | 19:28

2
Витоша е белият дроб на цялото Софийско поле , не трябва да се пипа от алчните ръчички на "инвеститорите" , същото се отнася и за Пирин , а тоя "министър" май ще е първата оставка !
Кирил

2018.01.27 | 19:27

1
Най-после човек с топки да започне да решава натрупаните през годините проблеми. Стига сме се подчинявали на платените зелени. Те блокираха планината, те не позволяват нито да се лекуват горите, нито да се почистват. Сега имат наглостта да викат, че други са им виновни. Дано

Добави коментар

Водещи новини