Мира Радева: Нашите политици нямат лидерски качества

  • 25 януари 2018 17:24

  • 1940
  • 3
Мира Радева: Нашите политици нямат лидерски качества
©

Едно общество може много лесно да се влуди. Голяма част от политиците не са прочели Истанбулската конвенция. Тя е за борба с насилието над жени. Естествено, че политиците ще се съобразят с мнението на обществото. Нужна е обществена дискусия по темата. Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Тя допълни, че нямаме дебатна култура. „Това не е директива. Няма малко бременна в този случай. Текстовете на Истанбулската конвенция не са, за да бъдат преписани в нашето законодателство“.

„Проблемът е в състоянието на обществото. В конвенцията се повдигат теми за светоусещане, които като елити не сме изживели. Лидерите ни вместо да ни дърпат напред, ни теглят назад. Във всяко второ българско семейство има насилие. Как е възможно въобще това не е дебат на лидери? Нашите политици нямат лидерски качества“, заяви социологът Мира Радева. Тя допълни, че и днес 20% от българите смятат, че шамарът не е форма на насилие.

„Тази матрица на поведение се възпроизвежда и навън. Когато си със смачкано съзнание в живота си, в професията си, тогава го избиваш на по-слабите от теб, подчерта Буруджиева. „Ние постоянно говорим, колко сме зле, колко сме бедни. Конвенцията казва, че обществото ни не приема насилието. Тя се счита в международното законодателство за една от най-съвършените. В момента случаите на насилие се водят битови престъпления“.

Според нея отлагането на гласуването на конвенцията показва, че политиците са се уплашили от тази истерия.

„Поведението на Нинова въобще не го разбирам, защото няма социалистическа партия, която да заеме подобна позиция. БСП си остава една консервативна партия с демодирали възгледи,“ отбеляза Мира Радева.

Буруджиева добави, че до сега само Русия и Азербайджан са страните, които не са я приели.

Двете коментираха и отчета на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след навършване на една година от встъпването му в длъжност. „С огромно удоволствие наблюдавах отчета на президента. Хубаво е, когато в публичното пространство има различни мнения. Имам е ясен сблъсък между президента и управляващото мнозинство, както и между президента и премиера. Това са двама мъжкари, които не могат да мелят брашно заедно. Радев има авторитета и позицията да каже свободно какво мисли“, каза Радева.

„След пет отхвърлени вета на президента, това беше очаквано. Много хора започнаха да се сърдят на БСП, че г-н Главчев не е председател на НС. Той щеше по-добре да се справи, ако беше останал на поста си. Видяхме, че има институция и президентството е изпълнено със съдържание. От друга страна има и един сериозен премиер, който трупа солиден международен опит, ако и институцията на НС има силна фигура, можеше да се сформира добър диалог“, смята Буруджиева.

За да разберем по-добре проблематиката. Такъв сблъсък е полезен на обществото, увери Радева. А Буруджиева добави, че би се радвала, ако има резултат от този сблъсък.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1940 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.31 | 12:19

3
Мира Радева която се правеше на маймуна когато участваше в ВИП- БРАДЪР дава оценки . ХА ХА ХА !!!!!

2018.01.31 | 12:18

2
А вие като сте я чели, що си мислите, че сте я разбрали?

2018.01.27 | 19:35

1
Те са за конвенцията защото ще има изследвания, анализи ... т.е. лапачка за тях.

Добави коментар

Водещи новини