Нено Димов оттегли заповед за изключване на имоти от ПП "Витоша"

  • 16 януари 2018 12:25

  • 1246
  • 0
Нено Димов оттегли заповед за изключване на имоти от ПП "Витоша"
© Булфото (архив)

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе оттегли заповед, с която от границите на Природен парк "Витоша" се изключват два имота с обща площ 10, 39 дка. Това съобщиха от МОСВ.

Имотите са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г. С решенията на съда е отменен отказът на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Основание за оттеглянето на заповедта е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България". В жалбата са изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии. С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк "Витоша", министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая.

Процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от Природен парк "Витоша" е започнала през 2003 г. На 27 юли 2016 г. тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отказва намаляване на площта на Природен парк "Витоша" с двата поземлени имота. На 4 април 2017 г. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния. В изпълнение на тези решения, на 24 ноември 2017 г. министърът на околната среда и водите е издал заповед, с която територията на Природен парк "Витоша" е намалена с площта на двата имота. С оглед максималната защита на обществения интерес и защитените територии на Природен парк "Витоша", тази заповед се оттегля до приключване на проверката.

Константин Тодоров
1246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини