Подкрепяме Договора за стабилност на ЕС при определени условия

  • 27 януари 2012 09:31

  • 919
  • 0
Подкрепяме Договора за стабилност на ЕС при определени условия
©

В сряда депутатите от три парламентарни комисии – по външна политика, по европейски въпроси и бюджетна комисия, на съвместно заседание, приеха предложението, с което Народното събрание дава съгласие за участие на правителството на България в преговорите по фискалния пакт на ЕС. В решението беше записано, че България не трябва да поема финансови задължения за присъединяването към пакта за финансова стабилност, както и че няма да съобразява икономическата си политика с тази на страните от еврозоната.

Народното събрание подкрепя включването от Република България към Договора за финансова стабилност при следните условия: Република България да прилага разпоредбите от дял 3 след ратифицирането от Народното събрание; участието в Договора да не води до финансови ангажименти за страната ни и няма да хармонизираме данъците си; Република България ще подкрепи пълния текст на Договора след влизането на страната ни в еврозоната.

Същината на този договор включва два момента – засилване на фискалната дисциплина и засилване на общата икономическа политика и координация между страните-членки в Европейския съюз. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова при представяне на Проект за решение относно участието на Република България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Дълговите проблеми на страните от Еврозоната оказват влияние и на страните извън зоната, включително и на България. Страната ни провежда разумна фискална политика, посочи Стоянова. България трябва да потвърди политическия си ангажимент за подкрепа на Договора за стабилност и да заяви активно участие по дискусиите по този договор, каза депутатът.

Предвид новата роля, която Договорът предвижда на националните парламенти, предлагаме и подкрепа на внесения от нас проект на решение, каза още Стоянова.

Последвайте канала на

919 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини