Симеон Дянков: По-добри години са от времето с постната пица (видео)

  • 10 ноември 2017 07:53

  • 4300
  • 4
Симеон Дянков: По-добри години са от времето с постната пица (видео)
©

Тази година е добра икономическа година за Европа. Данните са най-добри от 12 години насам. Следващите три бюджета ще дадат възможности за добри политики. Това каза бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи в ефира на БТВ.

„След доста тежки години, сега е време за по-леки години. Въпросът е как ще се харчат тези пари. Няма да е необходимо да се вдигат данъците“, убеден е финансистът.

„Здравеопазването е сектор, в който никога не стигат парите. Тази година се дават 400 милиона. Очаква се новият здравен министър да е от финансовото министерство и това е добър ход. Цените за клиничните пътеки за последно са се променяли през 2006 година. В повечето клинични пътеки трябва да се дадат повече пари, но има и такива, в които трябва да се намалят. Най-големият проблем е при педиатрите. Време е да се изчисли всичко сега и да се дадат повече пари. Идеята на бюджета е така да се изчислят цените, че да няма лобита“, подчерта Дянков.

Финансистът припомни, че бюджетът в здравеопазването по негово време е бил 2,9 милиарда лева, а сега той е 4 милиарда. „Това показва, че когато системата е нерегламентирана някъде изтичат пари. Имам надежда, че с финансист начело това ще се урегулира. Там парите никога няма да стигат, освен ако няма промяна в цените на клиничните пътеки“, подчерта бившият финансов министър.

Дянков коментира и предложението за нов здравен министър. „Репутацията на Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през е добра. Пожелавам му успех. Той има способността да направи промяната на клиничите пътеки“.

„По-добри години са от времето с постната пица,“ изтъкна Дянков. „Калцонето дава повече възможности да не е гладен човек“.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи отчете и грешките си. „Трябваше повече пари да се дадат навремето в средното образование. Това трябваше да стане още от 2011 година. Чрез образованието даваме възможност на икономиката да върви напред. Имаше някакъв вид реформа - да се дават повече стимули на по-добрите учители. Например Ловеч е в първата десетка. Има и негативни примери – от класацията Пиза се показва, че в последните 8 години България изостава. На последното състезание по физика бяхме изпреварени от Монголия, която се явява за първи път“.

Дянков коментира и слабостите в бюджета. „Има малко свиване на бюджета. Все пак се залага 1% дефицит. не може при толкова добра икономика ние все още да сме на дефицит. Ако в тази по-добри години сме на дефицит показва, че в по-лошите години ще затънем. За образование и здравеопазване, самолетите могат да чакат“.

„Този бюджет не е социален, а нормален. Дават се повече пари, там където може“.

На днешния 10 ноември Дянков заяви: „Преходът ни даде свобода. Имаше два големи проблеми - лошата приватизация и неравенството между Северна и Южна България. Това правителството трябва да направи повече за инфраструктурата на Северна България“.

„Разследване за това как е извършена приватизацията може да се направи, но няма да доведе до нищо. Това сега е политически ход. Тя е причината за неравенството между Северна и Южна България. В Северна България консомолците са станали капиталисти. Те обаче не са били способни да управляват предприятията и икономиката се е сринала. Демографският срив в региона се дължи на приватизацията. За съжаление ще има много думи и обвинения, но само толкова. Законът не може да действа със задна дата“.

„Кабинетът сега е от доста по-подготвени хора. Премиерът е доста по-фокусиран във външната политика. Само се мислим за център на Балканите, но имаме възможност да направим стъпка напред по време на предаседателството на Съвета на ЕС. Сега е моментът да влезем в еврозоната“, категоричен бе Дянков.

Накрая бившият финансов министър коментира скандалното изказване на депутатът от БСП. „След подобна реплика не само на Запад, а и на Изток човек си тръгва. Това показва, че той не е подготвен да управлява. Думите му, че българите са дебилни бяха непремерени“, смята Дянков. По отношение на Делян Добрев той заяви, че това е единственият в правителството, който разбира проблемите на икономиката и финансите и ако си е тръгнал би било голяма загуба.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4300 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
българин

2017.12.01 | 06:16

4
Да те Господ....."поживи"!!!
Мазно лице

2017.12.01 | 06:16

3
На тоя извратеняк кога ще му бъде потърсена отговорност

2017.11.14 | 17:17

2
И какво му е доброто бе швестер като цените се вдигнаха а доходите не само в държавният сектор се вдигат заплати с 40-50% а в частният с около 5%
Ввв

2017.11.14 | 17:17

1
Тъпо мишле е Симеончо

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини