Политолог: Математиката на БСП и ДПС няма да излезе (аудио)

  • 08 ноември 2017 13:22

  • 6458
  • 3
Политолог: Математиката на БСП и ДПС няма да излезе (аудио)
© Фейсбук

На този етап не виждам успеваемост на подобно начинание. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод заявката на опозицията за вот на недоверие срещу правителството.

Стана ясно, че БСП и ДПС ще се съберат, ще говорят, поканиха и "Воля". Практически се опитват да уравновесят везните, да се получи някакъв цуг-цванг, да няма полезен ход и да се покаже на ГЕРБ и на Патриотите, че има противопоставяне в парламента, което заплашва тяхната стабилност. Това може би са плановете на БСП и ДПС. На този етап не смятам за постижими подобни неща – тяхната математика няма да излезе поради простата причина, че те самите не представляват алтернатива, заяви Стефанов.

Искането на вот на недоверие означава, че ще се стигне до някаква критична точка, в която има някакво критично мнозинство, готово да поеме управлението на държавата и да предложи алтернатива от до, не само да иска някой друг да не е, а той да е. Трябва да дадеш основания защо така, с какво си ти по-различен, какви са твоите планове, предложения. Удобен момент за това би бил Законът за държавния бюджет, обаче не чувам нищо подобно – там не се случва никакво противопоставяне и изостряне на дебата. Смятам, че просто се използва момента заради натрупаното напрежение по корупционни и шуробаджанашки скандали. Това по-скоро е упражнение, вот на недоверие, който цели да преброи противниците и привържениците на управляващата коалиция и оттам да се направят сметки за евентуално деконструиране на коалицията, посочи политическият анализатор.

Той коментира и думите на проф. Димитър Тадаръков, че има наченки на диктатура и почетният председател на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от може да се завърне в политиката. Знаем мантрата, че Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от имал най-развитите инстинкти в България и когато имало опасност за либералната демокрация в България, той се завръщал, за да възстанови баланса и да няма опасност за институциите. Смятам това за преувеличено и пресилено, един много добър опит за самореклама, тъй като всички други политици вярват в тази мантра, повтарят я и се страхуват от сянката му даже. Реалната тежест на ДПС я виждаме в парламента и ако някой твърди, че има по-голяма тежест, трябва да ни убеди чрез избори. Всичко останало са спекулации, слухове и градски легенди. Иначе заявката на ДПС за демонтаж на коалицията е нормална за опозиционна партия. Всички опозиционни партии трябва да се държат така – да държат управляващите в напрежение. Обаче основанията им в случая да повдигат подобни теми просто са несериозни. Трябва да предложиш ясна алтернатива по наболели обществени проблеми, и то в перспектива. А в момента такива неща не виждаме, подчерта Стефанов.

По думите му изострянето на дебата между ДПС и Обединените патриоти е поредната демонстрация на истинско неразбиране на нашите политици какво е присъщо за политическото поведение и говорене. Същността на политическото говорене е да осъществява контакт между гражданите и управляващите. Заиграването със страховете на хората не води до никъде, освен до нагнетяване на напрежението. Като тегля чертата, искам да разбера каква е точно разликата между ДПС и Патриотите. В един момент се оказа, че ДПС са много по-радикални в говоренето си от Патриотите. Призоваването едва ли не на всенародно брожение е абсолютно пресилено и подобен тип говорене по нищо не се различава от езика на омразата, за който е обвинен, че е използвал Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, каза още Любомир Стефанов.

Чуйте в аудиофайла и коментара на политическия анализатор за Бюджет 2018:

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6458 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tozi Pedal Mazen

2017.11.10 | 09:46

3
Tozi Pedal Mazen ,shto ne vzeme se skrii veche ,da my gledame vsichki smotanata fizionamia. Ni sa go "barnali " niakude muj da go napraviat..
боклуци

2017.11.08 | 22:29

2
А ти си мазен червен падал- неграмотник!
Веселин Василев

2017.11.08 | 17:55

1
2+1 не винаги е равно на 3

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини