Екатерина Захариева: Стабилност - това е основата на българската външна политика

  • 02 ноември 2017 18:28

  • 1090
  • 3
Екатерина Захариева: Стабилност - това е основата на българската външна политика
©

Притесняваше ни през годините това, което пишеше в учебниците в Македония. Най-важно е, че диалогът се подобри, срещите ни започнаха, ще имаме и междуправителствено заседание. Много е важно хората да се срещат, да подобрим инфраструктурата си. Важно е сега как ще прилагаме договора за добросъседство на практика. Силният национализъм, кампанията срещу съседите, не носят вече политически дивиденти. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Тя припомни, че от 2005 г. Македония има статут на кандидат-член за ЕС, но острият език не е довел до нищо положително за страната. „Европейската перспектива е стабилност, това е основата и на българската външна политика“, подчерта дипломат номер едно на страната ни.

„Програмата на съвета е одобрена от триото. Един от петте приоритета са Балканите. Това се случва за първи път от 12 г. Много е важно да има ясен политически ангажимент от страна на европейските лидери. Затова когато те завършат реформите си, затворят главите за членството да има перспективи към младите. Ние сме минали по този път. Ние успяхме да постигнем голяма подкрепа от европейските институции. Реформите изглеждат трудни и скъпи, но накрая си струват“, увери вицепремиерът.

„На Балканите винаги сме се правили на най-велики и сме страдали от това. Целта не е да се самоизтъкваме, а да помогнем с каквото можем. Фактът, че поставяме цялата външнополитическа програма на разширяването на Западните Балкани го показва. Най-важното ще бъде срещата на върха, която премиерът Борисов ще домакинства заедно с председателят на Европейския съвет Туск“.

„Опозицията иска да измеси темата с плочките на НДК и ремонтите, но това остава на заден план. Това председателство може да е първото и последното за България, защото не се знае дали ще се продължи. То се случва на ротационен принцип през 14 години. Много е важно да живеем в стабилен регион“, завърши Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1090 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.03 | 09:03

3
още канарчета за боядисване , колкото повече роби ,повече благинки за вождовете

2017.11.03 | 09:03

2
стабилно лизане на западни задници
Метгонтан

2017.11.03 | 09:02

1
Стабилност в мизерията. Стабилност в кражбите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини