Борисов за преговорите за Брекзит: На брюкселски казват "напредък", което преведено означа

  • 20 октомври 2017 13:58

  • 10577
  • 6
Борисов за преговорите за Брекзит: На брюкселски казват "напредък", което преведено означа
© Министерски съвет

За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция ще се търси европейско финансиране.

Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с председателя на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето и с гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли, съобщиха от правителствената пресслужба. Тримата разговаряха в Брюксел, в рамките на провеждащия се там Европейски съвет. Според премиера Борисов, подписаният в Кавала проект „Солун-Кавала- Александруполис-Бургас- Варна-Русе” е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

Друга тема на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона. Представени бяха резултатите от четиристранната балканска среща в „Евксиноград“, където премиерът Борисов прие министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отбеляза, че е изключително доволен от конструктивния диалог с колегите си от региона. Той акцентира върху
необходимостта отношенията между страните на Балканите да се развиват така, че да се гарантира мирът, стабилността и просперитета в тази част на Европа. По думите му, България може да има своя съществен принос за това, включително благодарение на предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия премиер българското председателство да бъде и балканско, така че да се насърчи дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

Министър-председателят Борисов потвърди, че страната ни ще разчита на подкрепата на Европейската комисия, за да реализира успешно приоритетите по време на председателството през първите шест месеца на следващата година. Той беше категоричен, че това ще донесе ползи за целия ЕС.

Малко по-късно премиерът говори и пред журналисти в Брюксел и коментира темите, които са обсъдени на Европейски съвет. "Всички се обединихме, че Турция е най-големият на партньор. Имаше държави, които изцяло искаха да спрем преговорите с Турция. Мисля, че се прие едно решение, което ще ни осигури тила и няма да създаде конфликт с Анкара. Освен благодарност, не виждам какво друго можем да получим от Турция. Същото беше и с преградното съоръжение, което изградихме по границата. В началото турските власти не бяха доволни, но ние ги убедихме, че това е полезно и за двете страни. Това не е Великата китайска стена и по него няма да пускаме ток. Мисля, че получих най-много аплодисменти, когато попитах защо воюваме в Близкия Изток и една Либия примерно. Колкото и да бяха държави, които не ни харесват, поне имаше мир в тях", разкри премиерът.

"Преговорите за Брекзит вървят и в момента. На брюкселски се казава напредък, но преведено означава, че те не вървят и нещата са много трудни. Става въпрос за много пари. Единственото радостно е, че има разбирателство за гражданите на ЕС. Излизането на Великобритания не трябва да повлече никакви проблеми за кохезията и предприсъединителните фондове. Ние държим най-много на това и на темата за българските граждани. Това го казах вчера и на г-жа Тереза Мей. Парите за предприсъдинителните фондове даже трябва да се увеличат за Балканите. Това е много важна тема за нас и за нашето предстоящо председателство", категоричен беше Борисов.

"Аз знаех, че като се откажем от "Южен поток" той ще стане "Турски". Точно за това днес с Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли успяхме да убедим останалите, че интерконекторната връзка между двете страни е много важна. За нас е много важен и газовият хъб. Трябва да можем да извършваме търговия с газ. И за това мисля, че убедих колегите", похвали се министър-председателят.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10577 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.02.04 | 20:53

6
тиквооо и там ли те ибаха ма шопар
Ввв

2018.02.04 | 20:53

5
Тоест както се изразяват и за Булгаристан...

2018.02.04 | 20:53

4
Щастлива гей тройка

2017.10.31 | 13:01

3
Е, тука вече Тиквата обра точките, прав е. Щом в Брюксел напредват, значи е пълен назадък.
Бг

2017.10.31 | 13:01

2
На Белгийски бе бат Бойко...не на Брюкселски.....пази боже.
Коста

2017.10.21 | 08:14

1
Юнкер е скопец!ЕС отдавна е безгласна карта в световната политика!Даже и за Брекзит не можаха да скръцнат със зъби на англичаните!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини