Сдружението на българите в Македония иска регистрация като политическа партия у нас

  • 20 януари 2012 17:29

  • 1167
  • 2
Сдружението на българите в Македония иска регистрация като политическа партия у нас
©

Сдружението на българите в Македония - Асоциация РАДКО - иска да бъде регистрирана у нас като политическа организация. Тя ще настоява за културна автономия на етническите българи в Македония, съобщи БНР.

В Македония сдружението на българите - РАДКО съществува от 20 години, разказва Владимир Банков, председател на асоциацията. Македонските власти обаче отказват да я регистрират въпреки решението на Европейския съд и Върховния съд в Македония.

Ние ще направим втори път административен спор, ние не се отказваме от регистрацията и легализацията. На нас ни трябва легитимност в една европейска държава като политическа организация, но не политическа партия, посочи Банков.

Организацията ще настоява за културна автономия на българите в Македония, както и за правото им да учат на български.

Искаме да ни се признае правото на държавност на българите от Македония и културна автономия, което имахме от времето на Османската империя. Ще се борим за политическа и културна свобода. Близо сто години нямаме българско образование, каза още Владимир Банков.

Националната доктрина за една държава е национална библия. За съжаление, в България повече от 20 години демокрация не се води никаква сметка за българите, които живеят извън България. Сега ние се радваме. Новият президент е от Македония, от Гоце Делчев. Той е обикновен човек, който също ще ни помогне, обърна се Митко Георгиев от Струмица към българските политици.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1167 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.12.23 | 10:30

2
Добре сте си дошли в БЪЛГАРИЯ братя Македонци
1488

2012.02.16 | 18:29

1
купих карта от 1878г. само не разбрах след пет века робство държава беше ли останало

Добави коментар

Водещи новини