Министър Захариева пристигна на посещение в Черна гора

  • 31 август 2017 13:11

  • 849
  • 1
Министър Захариева пристигна на посещение в Черна гора
© Булфото (архив)

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пристигна в Черна гора за двудневно работно посещение.

Първата й среща ще е с министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович. Двамата ще разговарят във вила „Горица” в столицата.

По-късно днес българската делегация пътува за Будва за работна вечеря с заместник министър-председателя на Черна гора и министър на правосъдието Зоран Пажин.

В петък министър Захариева е обратно в Подгорица, където ще разговаря последователно с министъра по европейските въпроси Александър Пейович, с министър-председателя Душко Маркович и с президента на Черна гора Филип Вуянович.

Посещението в Черна гора е продължение на балканската обиколка на министър Захариева, обиколила за малко повече от месец Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Босна и Херцеговина.

Както и в останалите балкански държави, министър Захариева ще запознае държавното ръководство на Черна гора с приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред тях се откроява европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

Черна гора започна преговорите за членство в ЕС през 2012 г. и към момента е временно затворила 3 от общо 35 преговорни глави. Очаква се до края на годината да отвори още две нови – „Свободно движение на работници” и „Право на установяване и свободно предоставяне на услуги”.

На 5 юни 2017 г. страната стана член на НАТО.

В последните години политическият диалог между двете страни е интензивен, като държавните глави са се срещали общо пет пъти за последните три години, колкото и външните министри.

Не толкова интензивен е икономическият стокообмен, който страда от липсата на добра инфраструктура. През 2016 година той е възлязъл на 15,91 млн. евро, което е спад с 18,4% спрямо предходната година. Миналата година сме изнесли стоки и услуги за 14,1 млн. евро в Черна гора, което е с 15,5% спад на годишна база, а сме внесли за 0,92 млн. евро, или с 48% по-малко от 2015 година.

Положителна тенденция бележи туристическият интерес както на българи към Черна гора, така и на черногорци към България. През миналата година 5 000 българи са посетили Черна гора. Ръстът спрямо 2015 г. е 10 пъти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Blue

2017.09.01 | 08:29

1
Drisnq

Добави коментар

Водещи новини