Екатерина Захариева заминава за Босна и Херцеговина

  • 02 август 2017 17:29

  • 1369
  • 2
Екатерина Захариева заминава за Босна и Херцеговина
© Булфото

Заместник- министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заминава на двудневно посещение в Босна и Херцеговина на 3 и 4 август 2017г. Вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на продължава балканската си обиколка.

Първият ни дипломат ще представи приоритетите на предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС.

Основен фокус сред тях е поставен върху европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани. На 3 август Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще посети военната база Бутмир. Там тя ще се срещне с командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) - генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ - бригаден-генерал Робърт Хюстън, както и с българския военен контингент в състава на EUFOR. Операцията на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина - EUFOR „Аlthea“, стартира с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 г. Тя замества ръководената от НАТО операция SFOR, осигуряваща прилагането на Дейтънските споразумения, която е прекратена в края на 2004 г. Мандатът на EUFOR „Althea“ предвижда поддържане на сигурността в страната и предоставяне на обучение и подготовка с цел изграждането на отбранителен капацитет на силите за сигурност на БиХ.

България участва в мисията от самото й създаване. От началото на септември 2012 г. приносът на страната ни е с 10 военнослужещи в щаба на операцията в Сараево и леко маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния резерв. Ротата се намира на българска територия и се поддържа в необходимото състояние на готовност за разгръщане. В първия ден от посещението си в БиХ вицепремиерът Захариева ще проведе и среща с представители на местното самоуправление, на институцията на Омбудсмана и на неправителствения сектор в страната. На 4 август първият ни дипломат ще разговаря с министъра на външните работи на страната Игор Църнадак.

Тя ще се срещне и с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, както и със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външната търговия и икономическите отношения на страната Мирко Шарович. Председателството на Босна и Херцеговина е висш колективен държавен орган, съответстващ на президентската институция. За членове на колективното председателство, на общи избори през четири години, се избират само представители на държавотворните народи (бошняци, сърби и хървати), с по един представител на трите. Председателството се председателства от един от тримата си членове на ротационен принцип за срок от осем месеца.

Съветът на министрите на Босна и Херцеговина (правителството) се ръководи от председател с четиригодишен мандат и се състои от девет министерства. На 4 август, в рамките на работен обяд, вицепремиерът Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще разговаря и с министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Марина Пендеш. По време на балканската си обиколка Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на вече посети Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Румъния.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1369 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Запознат

2017.08.03 | 07:31

1
Браво Кате. Все така.
ПЕДЕРАТОРА Е ГОЛЯМ БОКЛУК..

2017.08.03 | 07:40

2
ТОВА ..КАТЕ ..МИ МЯЗА НА КУР.ВЕНСКОТО И ИМЕ..ПЕДЕРАТОРЕ ..ЛИЖЕШ ЛИ Я ..ГЛЕДАМ ,ЧЕ СИ СКЪСИЛ ДИСТАНЦИЯТА НА ЕДНО ДУПЕ РАЗСТОЯНИЕ...

Добави коментар

Водещи новини