Екатерина Захариева: ЕС страда от криза на доверието (снимки)

  • 05 септември 2017 20:30

  • 1960
  • 3
Екатерина Захариева: ЕС страда от криза на доверието (снимки)
© МВнР

Европейският съюз страда от криза на доверието - гражданите не вярват на институциите. Затова трябва да създадем механизъм, с който гражданите да участват в процеса на взимане на решения в Европейския съюз. Трябва да привлечем най-вече младите хора, дори от страните-кандидатки. С тези думи българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към участниците в Бледския стратегически форум в Словения. Тя участва като говорител в панела "Европейският съюз в променен свят", съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Захариева добави, че след всяка криза ЕС е излизал по-силен и даде пример с това, че Еврозоната е възникнала в резултат на финансова криза, енергийният съюз - след енергийна криза, а новата политика за сигурност и отбрана - след новите предизвикателства: мигрантската криза, терористичните заплахи и кибератаките.

"Единственият шанс на Европейския съюз е да останем единни. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата", допълни българският дипломат №1.

Захариева заяви, че се надява страните от Западните Балкани и от Източното партньорство да станат членове на ЕС, но още преди присъединяването си да бъдат приемани за равноправни партньори в европейското семейство. "Мисля, че всяка страна-кандидатка трябва да е част от дебата за бъдещето на Съюза", добави тя.



"Голямата грешка на много политици е, че в нашите столици за неуспехите обвиняваме Брюксел, а славата за успехите запазваме за себе си", заяви още Захариева.

По отношение на Брекзит българският първи дипломат каза, че всички страни-членки съжаляват за решението на Лондон, но това е демокрацията. "Те напускат Европейския съюз, но остават в Европа", каза Захариева.

Европа не е проблемът, а решението, констатираха участниците в Бледския стратегически форум.

По-рано днес министър Захариева участва в Блед в работна закуска с министрите на външните работи от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и с ръководителя на Европейската служба за външно действие Федерика Могерини.

България бе посочена от първите дипломати на региона като вдъхновяващ пример за всички по повод подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония. София и Скопие показаха, че могат да решават въпросите си без посредници, изтъкна министър Захариева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1960 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тони

2017.09.07 | 13:00

3
Тая коза от кога започна да разбира да вече дава оценки и акъли

2017.09.07 | 08:08

2
Вечните и „ брадясали „ етапи на констатаций. резултати - нулеви

2017.09.06 | 08:13

1
Българското правителство страда от криза на доверието - гражданите не вярват на институциите.А половин България живее и работи в евросъюза.

Добави коментар

Водещи новини