Правителството предлага на парламента нов Закон за храните

  • 23 август 2017 17:36

  • 2577
  • 3
Правителството предлага на парламента нов Закон за храните
© pixabay.com

Повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството по безопасност на храните, предвижда проектът на нов закон за храните, който правителството предлага на Народното събрание за приемане. Целта на проекта е да се засили ефективността на контрола и да се повиши сигурността за потребителите, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

С глоба или имуществена санкция в размер от 2000 лв. до 4000 лв. се наказва този, който произвежда и продава храна или хранителна съставка в нарушение на закона. Същата глоба ще се налага и при използване на добавки, ароматизанти и разтворители, които не са разрешени, при производството на храни или са в по-високи от определените в европейските регламенти количества.

Създава се Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектора. За първи път се регламентират изисквания при търговия с храни от разстояние и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на храни от неживотински произход - брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията.

Предвижда се въвеждане на процедури за регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Те ще са в публичен национален регистър, който Българската агенция по безопасност на храните ще поддържа на интернет страницата си.

Със Закона се забранява рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2577 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.24 | 06:43

3
Айде и закон за корупцията както предлага Нинова, ама се дърпате, Тикви с тикви.

2017.08.23 | 22:01

2
Като изтровихте народа с евро-боклуци за да се подмажете на Брюксел се сетихте и за закон за храните, седесарски мутри.

2017.08.23 | 18:39

1
на фона на 1000 назначени милиционера , една комисия от 20-30 хрантутника бледнее , а това превозващите храни автомобили да са със сертификат е добра идея ,стига да несе ползва за премахване на конкуретни , видяхме какво стана с автобусните превози

Добави коментар

Водещи новини