Министерство на правосъдието скъсява срока за получаване на българско гражданство с година и половина. Това обяви като приоритет правосъдният министър Цецка Цачева по време на пресконференция.

Цачева посочи, че се предвижда едновременно с подаване на документите за придобиване на българско гражданство, да се насрочва и така наречената анкета или изслушването на кандидата. "Провеждането на това интервю се оказва, че е основна причина за забавянето. Разчетите сочат с 1,5 г. да бъде намален срокът за придобиване на българско гражданство при спазване на всички законни изисквания и условия за това", уточни Цачева.

Тя изтъкна, че се предвиждат и редица облекчения за гражданите, които са свързани основно с противодействие на посегателства върху фирми, търговски дружества. Обсъжда се въвеждането на задължително известяване чрез sms при промяна в партидата на търговското дружество, извършвано от Агенцията по вписванията. По думите на Цачева и сега съществува такава възможност, но тя не е задължителна.

Поетият ангажимент и приоритет на правителството за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса е свързан преди всичко с издаването на свидетелство за съдимост. Цачева уточни, че вече са готови с промяна на Наредба 8 за електронните служебни свидетелства за съдимост. Набелязани били и над 70 закона, които следва да бъдат изменени.

 

Относно приетия приоритет в управленската програма на правителството за провеждането на председателството на Съвета на ЕС, правосъдният министър уточни, че вече има работни групи за основните досиета, които ще бъдат разглеждани у нас, свързани със създаването на Европейската прокурорска служба, определянето на прокурорите.