Правителството ще изпълни пет решения на ЕСПЧ

  • 02 август 2017 18:25

  • 1047
  • 0
Правителството ще изпълни пет решения на ЕСПЧ
©

Правителството на заседание днес одобри за изпълнение пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България, постановени в периода 9 февруари - 1 юни 2017 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Изпълнението включва изплащането на общо 133 760 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи и разноски на жалбоподателите.
По делото "Велчева срещу България" ЕСПЧ е присъдил обезщетение за неизпълнение на съдебно решение и нарушаване на правото на собственост.

По делото "Симеонови срещу България" Голямата камара на Европейският съд е приела, че справедливостта на наказателния процес не е била нарушена от липсата на адвокатска защита на жалбоподателя през първите три дни от неговото задържане, но има нарушение на чл. 3 (забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение) от Конвенцията във връзка с условията на задържане и специалния режим за изтърпяване на наказанието.

По делата "Грабчак срещу България", "Гапаев и други срещу България" и "Курилович и други срещу България" ЕСПЧ намира нарушения на чл. 8 от Конвенцията (зачитане на личния и семеен живот) и на чл. 13 от Конвенцията (вътрешноправно средство за защита) във връзка с експулсирането на чужденци на основания, свързани с националната сигурност.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини