Вицепремиерът Екатерина Захариева прие ръководството на германската Нотариална камара (снимка)

  • 14 юли 2017 20:40

  • 1824
  • 1
Вицепремиерът Екатерина Захариева прие ръководството на германската Нотариална камара (снимка)
© МВнР

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на прие днес ръководството на Нотариалната камара на Германия, съобщи пресцентърът на МВнР.

Председателят на Камарата д-р Йенс Борман, заместникът му Рихард Бок, представителката на камарата в Брюксел и един от членовете на организацията представиха своята дейност и регистрите, които поддържат и захранват с информация, пише в съобщението. Търговският и имотният регистър в Германия са на над 100 години и са образец за сигурност и достоверност на информацията.

Германските нотариуси обясниха, че обменът на данни между нотариалните кантори и регистрите е напълно електронизиран: след тяхното удостоверяване, документите се сканират и изпращат на длъжностното лице по регистрацията, което само вписва новото обстоятелство, без да го проверява, уточняват от МВнР.

Гостите от Германия са представили регистъра си с т.нар. последни пълномощни преди недееспособност. Те гарантират интересите на хора, които поради тежко заболяване или напреднала възраст са уязвими и могат да станат лесна жертва на имотни измамници. Министър Захариева ги информирала, че подобен вид защита е предвиден в разработения от нейния екип в Министерството на правосъдието законопроект за физическите лица и мерките за подкрепа, който не е бил приет от предишния парламент заради предсрочното прекратяване на пълномощията му.

Представителите на българската Нотариална камара - председателят на Съвета на нотариусите Димитър Танев и заместничката му Адела Кац, са благодарили на Захариева за отличното съвместно сътрудничество. Германските им партньори обещаха да оказват безвъзмездна помощ и да им предоставят своите добри практики в областта на нотариалното право, съобщават от МВнР.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1824 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.14 | 22:51

1
ПОВЕЧЕ САЩ, ПО-МАЛКО ШВАБИ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини