Нено Димов: Да се обърнем за опит към хората, които "не газят вода", а я оползотворяват

  • 22 юни 2017 11:45

  • 1919
  • 0
Нено Димов: Да се обърнем за опит към хората, които "не газят вода", а я оползотворяват
© Булфото (архив)

Максимално широкото оползотворяване на водните ресурси е от ключово значение. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе при откриването на семинара за международното водно изложение WATEC 2017.

Събитието е организирано от посолството на Израел в София с подкрепата на Министерството на околната среда и водите. Самото изложение ще се състои от 12 до 14 септември в Тел Авив, Израел.

Димов посочи, че е хубаво да се обърнем за опит към хората, които "не газят вода" и за това се справят максимално добре с всяка капка, която може да бъде оползотворена. В тази посока има много какво да научим особено на експертно ниво, а сигурно и на управленско ниво, добави министърът. Той напомни, че в следващата година, когато България ще председателства ЕС е избрала екоиновациите като основна тема, а тази среща може да подпомогне много познанията ни за водните иновации.

Посланикът на Израел Ирит Лилиан посочи, че е трябвало да са изобретателни и иновативни, за да произведат вода. Произвеждането на вода може да ви звучи странно, но Израел прави точно това - произвежда вода, коментира тя. "През 60-те години ние използвахме през канали водата на Галилейско море, след това започнахме да използваме капковото напояване", каза посланикът и допълни, че около 90 процента от водата, която ползват в земеделието е преработена отпадъчна вода.

"За нас всяка капка вода е скъпоценна, посочи тя. Ние използваме модели, за да може да прогнозираме точните потребности от вода", каза заместник-генералният директор на израелската "Агенция за водите" Мо Провизор в лекцията си "Невъзвръщаемите водни ресурси. Разбирането за загубите на вода". Той отбеляза, че съоръженията, с които разполагат сега няма да бъдат достатъчни и ще е необходимо да изградят нови, за да посрещнат бъдещите потребности. Провизор коментира водните загуби във ВиК мрежите на България. По думите му българският воден сектор губи поне един милиард лева годишно. "Дори и изчисленията ми да не са точни и загубите да са наполовина, с натрупването през годините изгубените средства стават много големи", коментира той.

Според него България трябва да инвестира във водния си сектор 12 млрд. лв., за да се подобрят нещата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини