Димов: България има шансове да отложи по-строгите еконорми за ТЕЦ

  • 07 юли 2017 16:55

  • 1023
  • 1
Димов: България има шансове да  отложи по-строгите еконорми за ТЕЦ
© Булфото

България има шансове да получи дерогация (отлагане на влизането в сила) на по-строгите европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе на кръгла маса в Стара Загора за бъдещето на ТЕЦ-овете.

Той посочи, че страната ни може да се възползва на първо място от това, че директивата допуска централите, които няма да могат да покрият нормата за серни диоксиди да могат да получат дерогация.

Освен това топлоцентралите трябва да докажат с ясни разчети, че разходите за изпълнение на по-строгите норми са по-големи от очакваните ползи за околната среда. Трето условие е да се обоснове, че географското положение на централите е такова, че се използват мести въглища. И още – всяка централа трябва да гарантира, че екологичните условия в региона на дейността й няма да бъдат влошени.

 

Министър Димов предупреди, че за да получим дерогациая е необходимо  централите да започнат веднага да работят по изпълнение на тези условия. Трябва да знаем, че ако допуснем грешка, няма да получим положителен резултат, категоричен беше министърът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1023 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.07 | 23:13

1
ЗА ДА МОЖЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ДА ПЕЧЕЛЯТ И ДА НИ ТРОВЯТ.ГЕЙБЕРСКИ ПОДЛОГИ

Добави коментар

Водещи новини