Каракачанов: Няма пострадали българи при атентата в Кабул

  • 31 май 2017 08:27

  • 3244
  • 4
Каракачанов: Няма пострадали българи при атентата в Кабул
©

Тази сутрин е станал атенатат в Кабул. Кола бомба е избухнала до германското посолство. Загинали са над 60 цивилни. То се намира на 500 метра от българското посолство. Сградата на нашето посолство е пострадала. За щастие няма пострадали наши сънародници. В посолството има 7 служители. Всички са живи и здрави. Задействан е план за тяхната евакуация.

Това разкри в сутрешния блок на Нова телевизия военният министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. Той коментира и резултатите от провелия се вчера Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Решенията на КСНС са ясни и оповестени. Единствено Корнелия Нинова изрази нежелание да се отпускат повече пари за превъоръжаване на армията. Лично моето мнение, а и на премиера Бойко Борисов е, че проектите за модернизиране на Българската армия трябва да се развиват едновремнно. Сухопътните войски са повече от 50% от наличния състав на армията. Те имат нужда от нови бронирани машини. Хората ползват Сухопътните войски ппри всички бедствия. Вчера се разбрахме, че парите за модернизация могат да бъдат инвестирани в българското производство. Необходими са 340 бронирани машини. Трябва да направим преценка и да видим дали ние можем да си произведем тези бронетранспортьори. За изтребителите е ясно, че не можем да си ги произведем сами и трябва да се купуват, но за Сухопътните и Военноморските сили може да влагаме парите на българските данъкоплатци в родното производство. Трите рода войски трябва да се развиват успоредно, категоричен беше военният министър.

Каракачанов не пропусна и темата за задължителната наборна служба и военното обучение в училище. Аз не се отказвам от тази идея, но засега това няма как да се случи. В обществото трябва да има дебат и тогава да се реши този въпрос. През 2008 година нямаше никакъв дебат и беше взето решение за премахване на наборната служба, а сега говорим за липса на кадри в армията. Аз съм постановил в министерството да се разгледа идеята за военното обучение в училищата. Това трябва да се разработи и с Министерството на образованието. И сега има някакъв вид военно обучение - 5 часа в часа на класния, което е крайно недостатъчно. С военното обучение учениците ще могат да харесат и заобичат тази достойна професия. Ще се научат как да действат при евентуални атентати и природни бедствия, даде пример Каракачанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3244 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.12.13 | 17:30

4

и тоя ме разочарова

2017.05.31 | 12:24

3
КАРАКАЧАНКЕ ..ЩЕ СЕ РАЗВИВА САМО ЕДИН В ГЪЗА ТИ ..ЧЕРЕН..

2017.05.31 | 11:03

2
УЯ МИ НИКОЙ НЕ ДИРИ В КАБУЛ ..АЗ СЪМ НА МОРЕТО..

2017.05.31 | 08:48

1
е немаше ли служби за действия при стихйни бедствия и аварии ? или и тия както и всички служители са само за заплати

Добави коментар

Водещи новини