Тома Биков: Изводът от днешния КСНС е, че отбраната е изключително важна тема

  • 30 май 2017 18:44

  • 2912
  • 3
Тома Биков: Изводът от днешния КСНС е, че отбраната е изключително важна тема
©

Беше важно да се проведе такъв КСНС преди председателството на Съвета на ЕС. Имаме една стратегия за национална сигурност, която е остаряла. Хубаво е, че имаме консенсус по тази тема. Това каза Иван Иванов от БСП в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той добави, че считат за недостатък, че не са вкарани теми, които касаят националната сигурност на страната като демографска криза, здравеопазване, борбата с битовата престъпност, контрабандата, вътрешната сигурност, образование.

„Оценката на този първи КСНС при президента Радев е, че очевидно имаше конструктивен диалог по сериозните въпроси. Нямаше причина да се свика такъв съвет за националната сигурност, но е добре, че се направи превантивно. Дневният ред бе предложен от президента“. Това коментира Тома Биков от ГЕРБ в същото предаване.

„Това е КСНС, той няма оперативни функции. Той има дневен ред“, напомни Биков на колегата си. „Какъв ви е проблемът с контрабандата, при положение, че има ръст в приходите, именно от борба с контрабандата?“, запита той.

От БСП обявиха разочарованието си, че въоръжаването на армията ни ще стане на лизинг. В отговор колегата му попита откъде да се вземат 2 млрд. лева и увери, че няма да обезкърви икономиката заради БСП. „Важно е, че се отчита, че сигурността е приоритет“, подчерта Биков. „Имаме обединение на почти целия политически елит. Трябва да разберем, че парите не са безкрайни. Трябва да бъде избрано кое да бъде финансирано дали сухопътните войски или авиацията“, посочи той.

„Изводът от днешния КСНС е, че отбраната е изключително важна тема. Финансирането ще бъде увеличено, въпросът е дали навсякъде по малко да се дадат - или да ги даваме за самолети, или се опитваме да ги разпределим в няколко сектора. Това не означава, че ще останем без самолети, които да патрулират по границата“, посочи Биков.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2912 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.31 | 07:09

3
Митко, ти да не си някой доморасъл военен специалист?
Митко

2017.05.31 | 07:09

2
Тоо мушморок са изкара голям специалист по военните въпроси.Голям смях,ако не беше тъжно,че такива некадърници се изказват и дават съвети по такива важни въпроси...

2017.05.30 | 21:56

1
ОСТАВЕТЕ МОМЧЕТО ДА ПОРАСТНЕ. поне на шоу ще се нагледаме

Добави коментар

Водещи новини