Радев: Засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е важно

  • 25 май 2017 19:48

  • 3145
  • 3
Радев: Засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е важно
© Novini.bg

Засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е важно, коментира в отговор на въпрос пред журналисти президентът Румен Радев преди участието си в Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от алианса в четвъртък в Брюксел.

Виждате, че тероризмът простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства, каза държавният глава. Освен това, по думите му, засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци. Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно, коментира президентът Радев и добави, че е много важно НАТО да даде политически сигнал към държавите от този регион, които наистина се борят с тероризма, че алиансът има своята ангажираност и солидарност към усилията им.

Мисля, че всекидневната смяна на позиции, на приоритети, не работи в интерес на сигурността на България, коментира държавният глава в отговор на въпрос за вчерашните думи на премиера за възможно преразглеждане на отбранителни модернизационни проекти. Има решения на парламента, когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България, коментира президентът Румен Радев. Той очаква сериозен дебат по "тези важни теми".

Има няколко основни теми, посочи президентът Радев за форума на НАТО в Брюксел, попитан за българската позиция. По думите му на първо място това е препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави за нарастване на приноса към общите отбранителни способности на алианса, достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и изразходване по най-добрия начин на тези средства. Много е важно, че миналата година вече се прекрати тенденцията по съкращаване на личния състав и по намаляване на бюджетите за отбрана, коментира президентът, като добави, че оттук нататък трябва да има плавно нарастване до 2024 г. на този желан процент, от страна на всички държави, включително и България.

Президентът Румен Радев пристигна в Брюксел за участие в срещата на ръководителите на страните от НАТО. Във водената от държавния глава делегация са вицепремиерите и министри на външните работи и на отбраната Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Днешната среща на държавните и правителствени ръководители от НАТО в Брюксел генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг определи като кратка, но важна, също и заради присъствието на новите президенти на САЩ и на Франция. Сред темите й са единството срещу заплахата от тероризма, въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана в размер на два процента от БВП на държавите от пакта, разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.

Последвайте канала на

БТА
3145 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.06.03 | 19:06

2
Тия искат да ни направят цел. Идея си нямаме колко сме лесни.

2017.06.03 | 19:06

3
Ти ако си лесен,лошо няма.

2017.06.03 | 19:06

1
КОЙ ТЕ БУТА РАДЕВ ..ТА СЕ КЛАТИШ..ИЛИ Я ДА СЕ ИЗРАЗИМЕ ПО РАЗБРАНО ..ТЪПЧО ПРЪДНА ,ТРЯБВА ЛИ НИЕ ДА СЕ УСЕРЕМЕ..

Добави коментар

Водещи новини