Данаил Кирилов: Трябва да се намери разумния баланс за мажоритарния вот

  • 09 май 2017 07:56

  • 2541
  • 2
Данаил Кирилов: Трябва да се намери разумния баланс за мажоритарния вот
© БНТ

Същият законопроект за мажоритарната система, който внасяме сега, бяхме внесли и през декември миналата година, за да отговорим на волята на народа. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Ние предлагаме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това деление предполага извършването на райониране. По отношение на този ключов въпрос бяхме заявили и продължаваме да поддържаме позицията, че това райониране трябва да се извърши от орган, който е еднакво отдалечен от участниците в политическия процес. Предлагаме това да се извършва от президента, с помощта на държавната администрация, отбеляза Кирилов.

Трябва да се заложи достатъчно време, за да може моделът да се тества предварително, добави той.

В проектозакона ние подчертаваме, че избирателните райони са в страната. Не предвиждаме избирателни райони в чужбина и разделяне на света на зони. Сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват, след като си направят активна регистрация по постоянния им адрес в България, поясни депутатът от ГЕРБ.

В чужбина ще разчитаме повече и на електронното гласуване. Това ще премахне и необходимостта да се изпращат в чужбина 240 вида различни бюлетини, което би било затруднително, заяви Данаил Кирилов.

Трябва да се намери разумния баланс на всички възможни критерии и да се даде равна възможност на всички наши сънародници да гласуват. Не отхвърляме предложенията на инициативния комитет, просто казваме, че има и други възможности. Внасянето на проекта от наша страна и не означава, че дебатът е предрешен. Ще изслушаме всички предложения по темата, каза още Данаил Кирилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.05.09 | 11:06

2
Лъжците и крадците от лявото БКП-БСП и от дясното БКП-ГЕРБ! Борисов се крепи на същите златни пръсти, на които се крепеше Орешарски на БСП и ДПС! Нали?

2017.05.09 | 09:40

1
Тези от Герб да не са акробати само балансират. От такива баланси хора като Христо Бисеров кмета на Пазарджик Хасково и сумати митничари са на свобода.

Добави коментар

Водещи новини