Герджиков: Хората в Босилеград носят българското в себе си и са единни в опитите си да го запазят

  • 13 април 2017 13:26

  • 3598
  • 4
Герджиков: Хората в Босилеград носят българското в себе си и са единни в опитите си да го запазят
© Novini.bg

Започна посещението на министър-председателя Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то в Босилеград, Сърбия. Той е в града, за да даде началото на двадесет и четвъртото издание на Международния детски Великденски фестивал, организиран от Александър Димитров, председател на местното сдружение ГЛАС и кореспондент на БТА в Босилеград.

Премиерът Герджиков беше посрещнат от кмета на Босилеград Владимир Захариев пред входа на местната община. В срещата на Националния съвет на българското малцинство в Босилеград в кметството участват и посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков, Едвин Сугарев - генерален консул на България в Ниш, кметът на Цариброд - Владица Димитров, представители на българското малцинство.

За първи път в Босилеград идва български министър-председател, каза в началото на срещата Едвин Сугарев, който подчерта, че това е знак, че България мисли за своите сънародници от другата страна на границата. Аз съм идвал тук преди 14-15 години, но като председател на НС каза проф.Герджиков, цитиран от БТА. Той посочи, че е много радостен, че е тук, точно преди Великден, и допълни, че е много важно, че освен, че носят българското в себе си, местните хора са и единни в опитите си да го запазят. "За нас, българите, това често е трудно, защото сме нация, характерна с ярки индивидуалности, на която често липсва способността да се сплотява", каза Герджиков.

Премиерът ще разговаря с представители на българската общност, а по-късно ще посети и най-старата църква и запазеното килийно училище в Западните покрайнини - в село Извор. По-късно в сградата на гимназията в Босилеград Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то ще има работна среща с Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия. Двамата ще положат цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града и ще открият в Културния дом изложбата Световен конкурс за детска рисунка, с което ще бъде даден официалният старт на Международния детски Великденски фестивал.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3598 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.16 | 21:17

4
добро дело , само националистите да не решат пак да ;отвоюват; изконни български територии

2017.04.16 | 17:56

2
българите там ИСКАТ да са в майка България - ти не си ли българин, та говориш така???
до отговарящия

2017.04.14 | 12:28

1
интересно , прогонихте 1 000 000 българи , но сега държите на 80 000 , за да създавате суматоха и напрежение , а може би търсите роби за ;бизнеса ; ? дали съм българин ? да , а ти ? най вероятно си трол на някое управление с едни амбиции за контрол и грабеж
Умник Гюро

2017.04.16 | 21:17

3
БСП да бъде разпусната заради продължаващия 90 години геноцид над Българския народ!

Добави коментар

Водещи новини