ДБГ: Мажоритарните избори не може да се решават по време на договорки за постове

  • 08 април 2017 17:06

  • 5474
  • 2
ДБГ: Мажоритарните избори не може да се решават по време на договорки за постове
© Булфото (Архив)

Движение България на гражданите (ДБГ) изрази притеснението си от отношението на ГЕРБ и Обединени патриоти (ОБ) към мажоритарния вот. Както вече стана ясно по този въпрос преговарящите формации имат различно виждане.

"Не приемаме подобен фундаментален въпрос да се решава по време на договорки за постове и министерски кресла. Преценката за това как да се провеждат изборите, може да се направи само след задълбочен експертен дебат, какъвто до този момент не се състоя, въпреки нашето настояване. Припомняме, че изцяло мажоритарна избирателна система в западните демокрации, към които България се стреми, няма. Подобен тип избори се провеждат в няколко държави от Третия свят", отбелязват от ДБГ.

Оттам настояват още, че изцяло мажоритарната система ще доведе до двупартиен модел на ГЕРБ и БСП. Прогнозират още, че това ще отвори вратата на "местен олигарх" да си купи депутатско място. Изчисленията на ДБГ дори сочат, че ще е достатъчно купуването на от 5 до 6000 гласа за влизане в парламента.

"Българските граждани показаха, че искат промяна на избирателния модел, но това не трябва да бъде с риск за стабилността на демокрацията в държавата. Засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система ще даде възможност на българите да избират своите народни представители, без да застрашава демократичните основи на обществото", отбелязват още от ДБГ.

И настояват в кратки срокове след старта на 44-тото Народно събрание да се сформират парламентарни групи, които да започнат разиксването на резултата от референдума и възможните промени в изборните правила.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
5474 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Древен пеласг

2017.04.09 | 17:54

2
Радев - Педераст!
м да

2017.04.08 | 20:53

1
А кои бяха ДБГ???? Колко депутата имат ДБГ??? А колко кмета имат ДГБ???

Добави коментар

Водещи новини