Дянков смъква и лихвите

  • 03 януари 2012 06:45

  • 2117
  • 1
Дянков смъква и лихвите
©

Финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи смята да бъде по-настоятелен пред банките през новата година и се надява парите за крайните потребители да поевтинеят.

Една от първите му задачи ще бъде да се срещне и разговаря с представители на банките и на БНБ.

“Защото финансовото министерство и правителството свършиха своята част от работата. Помните, че в началото на мандата в едно от първите си интервюта точно на вас казах, че банкерите искат благоприятна финансова среда и подобрен кредитен рейтинг. Ето, това вече е факт. Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят”, заяви Дянков в интервю за "24 часа".

Според него и сега имало леко намаление, но то не било достатъчно. “Нека банкерите направят анализ и кажат защо - може да има други причини, може да има структурен проблем. Да, ние нямаме много възможности, регулатор е БНБ. Но една от първите ми задачи тази година ще е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет. В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката”, твърди Дянков.

На въпроса защо е избрал да намалява ДДС вместо по-ниските осигуровки, Дянков отговаря, че ДДС - ставката влияе пряко на вътрешното потребление и го стимулира. “Свалихме осигуровките в началото на мандата с идеята да помогнем на фирмите ни да изнасят повече. Това се случи. Сега се обръщаме към вътрешното потребление. При по-нисък ДДС автоматично всичко трябва да стане по-евтино и да се намали натискът на инфлацията”.

За размахания пръст на премиера преди дни, защото не си мери думите, Дянков коментира така: "Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат".

Последвайте канала на

Десислава Станева
2117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
777

2012.02.19 | 22:43

1
diankov haresvach mi

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини