Стела Балтова: Зимният туристически сезон е успешен

  • 16 март 2017 07:53

  • 1666
  • 1
Стела Балтова: Зимният туристически сезон е успешен
©

Зимният туристически сезон е успешен заради подходящото време и качествения предлаган продукт, като ръстът през декември е бил много висок на годишна база. Това каза служебният министър на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на в ефира на БТВ.

В навечерието на летния сезон министърът прогнозира 9-10% ръст на чуждестранните туристи, като за германците скокът е с една четвърт. Всички пречиствателни станции без тази в Ахтопол са напълно изправни, рехабилитират се пътищата в курортите. За поредна година обаче най-голям проблем се очертава намирането на подходящи кадри.

Цели комплекси разчитат на нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. В същото време приемът на студенти в Колежа по туризъм е съкратен наполовина. Именно там би трябвало кадрите за тази индустрия в рамките на 6 семестъра да усвояват тънкостите на управлението на хотели и ресторанти.

Учащите, които вече трупат стаж по специалността, споделят, че в разпознаваеми курорти като „Слънчев бряг” заплатите са мизерни, а много от управителите – „хора на някого”, които не се справят с работата си.

Янчо Парушев от Съюза на собствениците посочи, че само в района на Слънчев бряг, Елените и Равда може да се отворят поне 100 000 работни места и, макар заплатите всяка година да се повишават, „просто не достигат хората”, а и „българинът малко несериозно се отнася с работата”. Затова и 15 000 нискоквалифицирани работници от Украйна, Беларус и Молдова ще работят по морето тази година.

Бизнесът настоява да се удължи срокът на пребиваване на служителите от страни извън ЕС, като Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на призна, че се водят разговори в тази посока.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.28 | 11:51

1
тая прилича на диспечерка от дап-а...раздава мозък щедро по тема туризъм....това е и смешно и тъжно....

Добави коментар

Водещи новини