Вежди Рашидов: Върнах 21 000 антики в България

  • 24 декември 2011 13:05

  • 1294
  • 4
Вежди Рашидов: Върнах 21 000 антики в България
©

2011 г. беше добра година за българската култура. Това беше основният извод от гостуването на министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко във "Факторът Кошлуков" днес. Макар че той прояви скромност в думите си, изводите се налагат от фактите.

За първи път в историята си България има рамков договор с Лувъра. Той е за пет години, през които Лувърът ще работи с българските музеи и ще показва наши артефакти. България и българите заслужават тази слава. Няма по-съвършена реклама на името на моята държава, заяви министър Рашидов.

Той припомни и куфарната акция, с която върна в България 21 хил. "чудовищно добри антики", изнесени от страната ни. Нека с това да ме запомнят, аз съм единственият български министър в историята, който връща с куфари изнесени ценности, пошегува се той.

Рашидов каза, че и реформата в театъра е тръгнала и даде за пример трупите в Кърджали и Пловдив, които показват много добри резултати. Сега върху всеки закупен билет даваме субсидия, парите от билетите не се връщат в държавата, а остават в театрите. Театърът вече живее, подчерта Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и добави, че културата не струва нищо на едно общество, но е неговото огледало.

За проекта под ларгото той призна, че процесите вървят бавно, но това е, защото археологическите проучвания още не са приключили и съответно не могат да се обявят тръжните процедури. Първо трябва да се извадят пластовете и да се знае какво точно има отдолу, на базата на това да се направи проект и след това да се види какъв обем дейности има за доизграждане, обясни културният министър.

Провокиран от въпрос на водещия, Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко разказа и за благотворителността, която прави, без да шуми. Когато започнах да изкарвам пари, отделях пари за сиропиталището в Студен кладенец, откъдето съм излязъл и аз. Когато го затвориха, започнах да давам стипендии на сираци. Правя го, за да станат достойни българи и да могат да се развият, не искам да ги виждам, за да не ми благодарят. Искам да учат, това ми стига, отбеляза министърът.

Що се отнася до останалите му колеги от правителството той посочи, че не е негова работа да ги учи на благотворителност, защото това е много личен акт.

Последвайте канала на

Novini.bg
1294 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.12.26 | 14:09

2
...а колко джамии с твоя помощ построихте мамкави ?! Ставаме свидетели и тук на една игра но ха да видим кога ще блесне...

2011.12.27 | 21:17

4
Ти нямаш никаква заслуга за връщането на антиките, защото нищо не разбираш от антики и никога не си разбирал, не се кичи с чужди заслуги.
владо

2011.12.26 | 14:09

1
Ти пък да ни би много да разбираш ,че имаш смелостта и наглостта да съдиш? Факт ли са върнати антики - факт са, кво се сополевиш тогава- и чии са "чуждите заслуги" като толкоз знаеш!? Аман от мрънкалници, опитващи се да се правят на интересни с първосигнални доводи ;вечно недоволни и критикуващи само да покажат ,че съществуват!
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ

2011.12.27 | 15:11

3
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ - ШВЕЦИЯ - ИМАМ ПРОБЛЕМ С ФЕЙСБУКА................. НЕ МОГА ДА ВНИСАМ ТЕКСТОВЕ, НИТО ДА ОТГОВАРЯМ ! БЛАГОДАРЯ ЗИ ПРИВЕТСТВИЯТА ПО СТЕФАНОВ ДЕН СВОЙ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини