Проф. Атанас Семов: Плевнелиев не е нарушил Конституцията

  • 22 декември 2016 08:07

  • 4678
  • 3
Проф. Атанас Семов: Плевнелиев не е нарушил Конституцията
© Булфото (Архив)

Президентът не е нарушил Конституцията с отказа си да състави служебен кабинет. Това заяви преподавателят по право в Софийския университет доц. Атанас Семов.

„Решението на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е малко като снега в Сахара – наглед абсурдно, но напълно възможно. Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Второ, тя предполага такова да се назначи във връзка с насрочването на избори. Сегашният президент не може да насрочва избори и да разпуска парламента. В този смисъл би могло да се приеме, че не е необходимо той да назначава служебен кабинет. Неговото решение беше на ръба на Конституцията, но не противоконституционно”, обясни Семов.

Той обаче подчерта, че Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще бъде президент от 22 януари. Призова да генералът да бъде оставен да свикне с новата си длъжност, с тежката отговорност, която му предстои.

По думите на Семов по-същественото е, че от една страна, беше логично сегашното правителство да доработи края на годината, тъй като има важни административни актове, които трябва да бъдат приети. От друга страна, бъдещото служебно правителство може да управлява доста време.

„Много е възможно служебният кабинет да управлява до началото на юни, ако продължи бавенето и отлагането на избори. Новият президент спокойно може да назначи избори още февруари”, коментира Атанас Семов.

„Бавенето е много лошо за България и това ще доведе до една истинска нестабилност за страната на фона на предстоящото председателство на ЕС и драматичните размери на мигрантската криза. Стотици хиляди трябва да тръгнат към Европа скоро”, прогнозира доцентът.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4678 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.12.22 | 10:08

3
абе мъде тор ,аз попитах какъв е семов ..професор или доцент..и отзад на плювньо ли се намира..?
Мнение

2016.12.22 | 09:35

2
Не вярвай на никого. Всички са маскари!
Веселин Василев

2016.12.22 | 09:33

1
Семов - президентът не е нарушил Конституцията.Киров - нарушил е.Ега си тълкуванията.На кого да вярваме.

Добави коментар

Водещи новини