Парламентът прие на първо четене промени в Закона за правната помощ

  • 14 декември 2016 11:13

  • 3448
  • 1
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за правната помощ
© Булфото

Граждани, които имат доходи под линията на бедност в страната, ще могат да получават правна помощ за консултации, реши единодушно парламентът с приети на първо четене промени в Закона за правната помощ.

Тези граждани ще могат да получават правна помощ за консултации както по общия ред за предоставяне такава помощ от Националното бюро за правна помощ, така и от Регионални центрове за правна помощ, които ще бъдат създадени към съответните Адвокатски колегии.

В доклада на правната комисия се посочва, че с промените се цели повишаване на ефикасността и ефективността на системата за правна помощ, както и осигуряването на достъпа до правна помощ на по-широк кръг лица от уязвими социални групи. Въвежда се и възможност за предоставяне на правна консултация чрез новосъздаден Национален телефон за правна помощ към Националното бюро.

Законопроектът предвижда уеднаквяване на критериите при предоставяне на правна помощ от различните органи в системата и разширяване на кръга от лицата, имащи право на такава. Разходите за Националния телефон и Регионалните центрове за консултиране са предвидени и включени в утвърдения за 2016 г. бюджет на Националното бюро за правна помощ.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3448 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.12.14 | 11:39

1
освен добрата страна че всеки има достъп до ;правна помощ ; , май съзирам и друга идея на родата , да си измият ръцете и тези на измамниците като се позовават на : имал си право да си се консултирал , както обикновено ДВУЛИЧНИ ;закони;

Добави коментар

Водещи новини