Ето какво ще разглежда парламентът днес

  • 14 декември 2016 07:25

  • 1319
  • 0
Ето какво ще разглежда парламентът днес
©

Парламентът ще разгледа на първо четене предложение за промени в Закона за правната помощ, предвиждащи повишаване на ефикасността и ефективността на системата за правна помощ, както и осигуряване на достъпа до такава по-голям кръг лица от уязвимите социални групи.

Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, чийто окончателен вариант предстои да бъде гласуван в пленарна зала.

Проектът на закон предвижда възможността граждани, които имат доходи под линията на бедност в страната, да могат да получават правна помощ с консултации както по общия ред от Националното бюро за правна помощ, така и от новоучредени, постоянно действащи Регионални центрове за правна помощ към съответните Адвокатски колегии.

Въведена е и възможността за предоставяне на правна консултация на всеки заинтересован чрез новосъздаден Национален телефон към Националното бюро за правна помощ, чрез който помощта ще се предоставя от адвокати, вписани в Националното бюро за правна помощ.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат на второ четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, с които се цели установяване на по-ефикасни правила за конфискуване на активи, които не са пряко свързани с конкренто престъпление.

Законопроектът предлага „значително несъответствие“ между имуществото и нетния доход да е налице, когато размерът на несъответствието надвишава 120 000 лв. за проверявания период. Законопроектът предвижда промяна в разпределението на доказателствената тежест, като до доказване на противното се счита, че имуществото, което не е декларирано пред Комисията, е незаконно придобито.

Урежда се възможността Комисията да може да сезира Националната агенция за приходите, като събраните в производството доказателства да запазват процесуалната си стойност в данъчното производство, както и срокът за предявяване на иска да бъде удължен до шест месеца от налагане на обезпечителните мерки.

Предлага се най-малко 20 на сто от стойността на отнетото в полза на държавата имущество, да се използва за социални цели от страна на държавата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини