Станишев: Предсрочните избори ще дадат легитимност на българското председателство на ЕС

  • 02 декември 2016 16:45

  • 3191
  • 5
Станишев: Предсрочните избори ще дадат легитимност на българското председателство на ЕС
© Булфото (aрхив)

Предсрочните парламентарни избори няма да се отразят негативно на председателството на България на ЕС от 1 януари 2018 г., а ще му дадат легитимност. Това каза президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на пред журналисти в Прага. В момента там заседава Съветът на Партията на европейските социалисти.

„Напротив, с едни избори, които ще начертаят нов парламент и нова изпълнителна власт, ще има достатъчно време за сериозна подготовка. И това ще даде легитимност на българското председателство“, категоричен беше президентът на ПЕС.

По думите му има опити за представяне на една нормална демократична процедура за нещо апокалиптично. „Чакайте, успокойте се, нищо такова няма. Изборите винаги са изненада, никой не знае какви ще са резултатите от тях“, каза Станишев. Той даде пример с президентските и се похвали, че е прогнозирал и очаквал такъв резултат на ген. Радев.

„Парламентарните избори ще покажат волята на народа и политиците ще трябва да се съобразят с нея и да работят в този парламент, да структурират силно правителство с ясна програма“.

Станишев заяви, че подкрепя това, което БСП прави - комуникира директно с гражданите, старае се да изразява тяхната воля. „Очаквам БСП да представи силна алтернативна програма за управление. Защото един от проблемите в България в последните години е, че политиката слезе на на едно кръчмарско ниво на разправии като в кръчма, взаимни обиди и дребни интриги“, заяви още Станишев.

„Хората се интересуват кой може да създаде условия за работеща икономика, да гарантира работни места, да защити хората в нужда, да даде достъпно образование, допълни той и посъветва БСП да работи в тази посока. Това е много силен шанс за БСП и трябва да бъде използван“, допълни той.

„Не виждам как този парламент, след като има ясна декларация от двете големи партии, може да излъчи правителство, което да свърши нещо за страната, да прави реформи или да гарантира икономическо развитие. Това ще бъде агония. Ясна е обществената нагласа, ясна е позицията на двете водещи политически сили, какво има да се играят игри. Дори да се сглоби хипотетично някакво мнозинство - кое ги обединява, каква програма, как ще работи то. Това е безкрайно несериозно“, каза още Станишев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3191 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
маймуната

2016.12.03 | 18:54

5
Земи се скрий ,глупак такъв!
миии

2016.12.03 | 18:54

4
станишко,кои ти иска мнението бе измикяр!!!!
stojan chadziev

2016.12.03 | 18:54

3
Stanisko,4ervena gnido,tova koeto varsite srestu Balgaria,naroda ste go zapomni,gorko vi posle,ste se rezat glavi.
хамериканеца

2016.12.03 | 17:57

2
Я,СърГей бил жив,иде колямо крадене
ruski ibrik4ia

2016.12.03 | 07:29

1
mar6 v sibir da krade6

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини