Детските години на генерал Румен Радев

  • 19 ноември 2016 13:36

  • 37689
  • 16
Детските години на генерал Румен Радев
©

С хора̀ и овации на мегдана в харманлийското с. Славяново, където живеят родителите на ген. Румен Радев, посрещнаха избирането му за президент.

383-ма от селото са гласували за него, 42-ма - за Цецка Цачева, 6 бяха недействителните бюлетини. “Румен ще служи честно и достойно на България, убедени сме в това”, казаха в изборния ден баща му - 79-годишният Георги, и майка му Станка, на 76 г. Двамата пенсионери имат приветлива къща на тихата уличка “Митко Тръндев” в Славяново, пише вестник 24 часа.

И двамата са много уважавани и в селото, и в Хасково, и в Димитровград. И винаги са усмихнати. Свикнали са да живеят скромно и сега са леко притеснени от прекаленото медийно внимание. Майка му е с 35-годишен трудов стаж, баща му - с 40. Тя е била главна счетоводителка на горското стопанство в Хасково, а Георги Радев - шеф на “Електроснабдяване” в същия град, преподавал е и електротехника в тогавашния механотехникум.

В двора на къщата им весело играят 9 малки й котенца Внучките Дарина и София заръчали да гледат животинките. Като всички послушни баба и дядо двамата стриктно изпълняват задълженията си. “Дарина е щерката на Румен, а София е на дъщеря ни Лозана. Имаме и Георги Радев- младши, сина на Румен”, уточняват Станка и Георги.

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград, но е израснал в Хасково. До седми клас учи в ОУ “Иван Рилски”, след това една година е в подготвителния клас на немската гимназия. Но мечтае да стане летец и затова кандидатства наново в хасковската математическа гимназия. Завършва я с пълно отличие през 1982 г. После пътят на бъдещия генерал минава през Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и Команднощабната военна академия “Г. С. Раковски” в София.

Специализирал е във Военновъздушен колеж “Максуел”, САЩ. Доктор е на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. За близо 30 г. в армията той е държал щурвала на почти всички видове МиГ-ове на въоръжение у нас. Преди две години по време на авиошоу ген. Радев се качи сам да пилотира единствения останал у нас здрав МиГ и изпълни зашеметяващи фигури от висшия пилотаж като уникалната “Кобра на Пугачов” Като командир на военно-въздушните сили до последно не бе афиширал открито политически амбиции.

Миналата година той демонстративно подаде оставка заради тежката ситуация в бойната авиация точно в момента, когато правителството и управляващото мнозинство се опитваха да финализират договореностите с Полша за ремонт на старите руски МиГ-ове, използвани от българските военновъздушни сили. След разговори с премиера остана шеф на ВВС.

През август т. г. обаче реши категорично да напусне и подаде рапорт за пенсиониране. На въпроса ми коя е най-голямата генералска беля, която е направил, двамата родители отговарят - когато се записал зад гърба им в авиаторското училище в Долна Митрополия. “Категорично не бяхме съгласни с тази му постъпка. Бяха го приели ядрена физика, а той тихомълком си изтеглил документите и ги подал във военното училище. Преди това, докато беше ученик, тайно от нас ходеше да лети на безмоторни самолети в Стара Загора”, разказват родителите на новия президент. “Това са единствените му провинения. Като дете, ученик и мъж никога не ни е създавал проблеми”, казват за сина си с гордост Станка и Георги. Във военното училище младият курсант има винаги отличен успех. На атестацията той е класиран първи и му предлагат да специализира гражданска авиация.

“Аз да не съм файтонджия”, казал пред близките си бъдещият въздушен ас и продължил към призванието си боен пилот на изтребител. Освен това получава и степен по военна психология. Още като лейтенант води лекции, има и публикувани негови статии на тази тема. 2 години по-голямата сестра на Румен Радев също е свързана с авиацията. Дълги години е била стюардеса. Каката на президента - Лозана, също владее перфектно немски и е завършила с отличие психология и педагодика в София.

Съучениците на Румен Радев от Хасково припомниха друга негова страст. Във всяко междучасие хващал китарата, свирел и в училищния оркестър. “След като изкара подготвителния клас в езиковата гимназия, още на следващата година се премести в математическата. Това бе стратегически ход. В немската гимназия влезе заради добрата подготовка по езиците, получена в първата година на интензивно изучаване. Следващата му стъпка бе математиката заради изпитите във военното училище”, разказват хасковски връстници на петия президент. В математическата гимназия постъпил през 1979 г. в VIII “в” клас.

Негова класна и преподавателка по история е Стефана Сивова. “Още в първия миг, когато директорът ми представи Румен, ми направи силно впечатление с възпитанието и сериозността си”, спомня си класната на Радев. Бил любимец на всички. Помагал на съучениците си в трудните задачи, подавал ръка и като приятел. Въпреки многото уроци в училище правел плановете си така, че да му остава време да отскача до Стара Загора, за да лети. Станал знаменосец на математическата гимназия. “Беше много отговорен и харизматичен”, разказаха съученици и учители. Завършил гимназия с пълно отличие и златен медал. “Радостна съм, че Румен стана президент. Той заслужава. Гордеем се с него”, допълва връстничката му Руска Гогова.

“Никога не съм казвал, че синът ми не става за президент. Това го измисли един жълт вестник. Казах, че съм бил против да става пилот, а оттам ми преиначиха думите”, прави преглед на жълтата преса бащата на генерала. Бай Георги и леля Станка разказват, че никога не са се интересували от власт и партии. И преди, и след 1989 г. не са членували в никакви полтически формации.

“За съжаление сега държавата е абдикирала от селата. Трябва да се помисли и да се работи в тази насока. Тъжно е хората да висят с вересии в магазина и такива села като нашето да се обезлюдяват”, казват те. Учителка от детската градина: Каквито и задачи да му давах, винаги се справяше по-бързо от другите Първата учителка на Румен Радев в детската градина е Латка Петрова. Когато той е на 3 г , семейството се връща от Димитровград в Славяново. Там Румен тръгва на детска градина. “Първо бях учителка на сестра му Лозана. Каквито и задания да му дам, винаги се справяше по-бързо от останалите. Оправно дете беше”, разказва Петрова.

“От съвсем малък беше с характер. Още тогава се проявяваше като водач на останалите деца и знаех, че от него един ден ще стане лидер”, допълва педагожката. Шест години тя изкарала като учителка в Славяново, после се омъжила в Свиленград и започнала работа там. В началото на предизборната кампания ген. Радев отиде в Свиленград.

“Според мен не ме позна веднага. После обаче, като му подарих снимка от детството и букет цветя, каза, че ме бил познал по очите. От толкова много хора тогава, които бяха дошли да се видят с него, той най-напред тръгна към мен.

Пожелах му, когато стане президент, да мисли най-напред за народа. Три дни после не успях да дойда на себе си от щастие”, вълнува се възрастната жена. Очакванията ѝ са, че генералът ще е достоен и честен. “Той може да казва “не”. Характерът му е такъв, че ще отстоява принципите си. Влиза в политиката от среда, за която хората имат надежда, че качества като чест, отговорност, родолюбие все още не са загубили стойност”, категорична е пенсионерката. Тя е убедена, че президентът няма да се възгордее и самозабрави.

“Като иде на село, не му пречи да нацепи дървата на майка си и баща си, да прекопае градината. Честен ще е, но дано му стигнат силите”, просълзява се Латка Петрова. Полк. Велико Киряков: Дали Йотова ще се примири да е втора цигулка? “Пилотите могат да управляват и държава. Вярвам в Румен Радев.” Това заяви полк. Велико Киряков, председател на гражданската инициатива “Земляци”, издигнала генерала за президент.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
37689 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2016.11.20 | 11:58

9
БСП Победа!

2016.11.20 | 11:58

11
Жалко за България с такъв комундел!

2016.11.20 | 11:58

10
герб и бсп са едно-боклуциииииииииии
Хаха

2016.11.20 | 11:58

8
Селски бек

2016.11.20 | 11:58

6
Всичко е много сладникаво и откровено фалшиво.Напомня за едно друго време.

2016.11.20 | 12:17

12
Измислици на човек, който не е видял

2016.11.20 | 11:58

7
Пеехме любимата песен на другаря Сталин.

2016.11.20 | 11:58

4
МИЗЕРИЯТА НА СОЦИАЛИЗМА И ТОТАЛИТАРНАТА ОТВРАТ..
ДО ВЧЕРАШНОТО ЛАЙНО !

2016.11.20 | 11:58

5
ПРИ СОЦА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ХОРАТА ДА РОВЯТ ПО КОФИТЕ И ДА СПЯТ НА УЛИЦАТА.ВСЕКИ ИМАШЕ РАБОТА И ДОМ !

2016.11.20 | 11:58

3
гордостта на ткзс
Някой

2016.11.20 | 18:28

13
Скъпа Росица, кой те е учил на журналистика? Върни си дипломата, ако имаш такава изобщо. Днес сме 2016 а не 1986! Отвратително. Блудкава соц. реализъм помия. Този генерал бил най-добрия човек на света. Ами животинките в двора? Не, това не е истина. Не мога да повярвам, че такъв "стил" още съществува! Кошмар! Със сигурност подобен материал има обратен резултат. Генералът- Президент наистина се утвърждава като една неприятна, селско-арогантна личност. Достоен представител на БКП- БСП. Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/391166-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2.html#comments

2016.11.20 | 11:58

2
"През август т. г. обаче реши категорично да напусне и подаде рапорт за пенсиониране." Ей, драскачева, ти надмина подлогата Ризова. Радев изчака да се пенсионира, да вземе 20-30 генералски заплати/от нашите данъци/, прие предложението на гоце и кУрнилата ....и тогава взе да критикува. Нищо не е напускал, никога преди пенсия не е критикувал, напротив....
САМО ПИТАМ

2016.11.21 | 11:01

16
Панагюрското златно съкровище обиколи света! Кога ще бъде изложен в НИМ уникалният златният меч на кан Кубрат, открит още 1912г. заедно с най-голямото златно българско съкровище в старите български земи /в Малая Перешчепина/ ? /КОЙТО СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН-Изпишете в Гугъл: Мечът на Кубрат/
ФАКТ

2016.11.20 | 11:57

1
Чуждестранни археолози започнаха системни проучвания на обекти от Волжка България/Ленин и Сталин преименуват Булгария на Татарстан/ като столиците Булгар, Биляр, Казан. Всъщност татарите, прекръстените от Ленин и Сталин булгари, са наследници на волжките българи. Както Пиринските и Охридски българи, насилствено преименувани на македонци
оня с коня

2016.11.21 | 11:01

15
Намери се един свестен доблестен мъж, цял живот в служба на България. Редно е такъв да ни е президент а не целувач на американски задници и подлога.

Добави коментар

Водещи новини