Софиянски с проект за нова конституция

  • 16 ноември 2016 17:17

  • 5941
  • 3
Софиянски с проект за нова конституция
© Булфото

Въпросът сега е за волята в Народното събрание, което би трябвало да приеме проект за нова конституция, каза пред БНР бившият кмет на София и служебен премиер Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра. Той добави, че заедно със съмишленици е подготвил такъв проект и ще го представи другата седмица.

Един дебат може да се предизвика и в рамките на парламента, и на широки дискусии в страната, подчерта Софиянски. Той не разкри имена, но каза, че хората, с които е работил, са участвали в подготовката на проекта.

Същественото са принципите. Новото са шест области с директно избиране на областен управител. Така има ресурс за самостоятелно развитие. Столицата се обособява с отделен закон. Броят на министерствата се определя конституционно. Не може всеки да си образува министерство, когато дойде на власт. Смесена избирателна система, механизъм за отзоваване на народни представители, гражданско общество и референдуми - това са основните неща. Определяме и представителност на гражданското общество - все неща, които са важни, посочи бившият столичен кмет.

Гласуването за референдума беше еднозначно - показа, че има нужда от промяна в държавното устройство. Непрекъснато се вкарват конституционни промени. Сега дори не е дефинирано, че сме член на ЕС. Другата седмица ще представим някои от основните принципи, каза още Софиянски.

Важно е обществото да приеме тези принципи и да започне дебат по тях. Колкото повече отлагаме, толкова повече напрежение ще има, добави Софиянски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5941 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2016.11.17 | 10:48

3
Области със собствено управление ? Дайте на ДПС още права, малоумници. Ще дойде Видов ден скоро...
САМО ПИТАМ

2016.11.17 | 10:48

2
Софиянски, защо не си пиеш ракийката/уискито/ със сватанака Васко Черепа, ами се занимаваш с неща, които не разбираш?
мммммммммммм

2016.11.17 | 09:29

1
СОФИЯНСКИ ТИ СИ ЗА ЗАТВОР ДЕЙБА И БОКЛУКА

Добави коментар

Водещи новини