Рашидов уволни шефката на Паметниците на културата - изразила мнение в медиите

  • 16 декември 2011 17:59

  • 2007
  • 4
Рашидов уволни шефката на Паметниците на културата - изразила мнение в медиите
©

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е уволнил дисциплинарно директора на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова. Пред Дарик тя потвърди новината, като обяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Един от мотивите в заповедта за уволнение е мнението на арх. Кандулкова, изразено в медиите във връзка с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас, като според министерството с позициите си тя е уронила доброто име на работодателя си. „Единственото, което казах, е становището на института за този обект”, коментира пред Дарик Йорданка Кандулкова.

„През тези години работих с всички сили. В тези години не успях да кажа „да” на неща, които са според мен „не” и не бива да се случват на културното наследство”, каза арх. Кандулкова. „Начинът, по който го направиха, е изключително мръсен, без да ме повикат, просто дойдоха рано сутрин три дами в черно, за да има свидетели и ми връчиха всичко с куриер. Просто стрелба в упор, то не в упор, ами в челото!”, допълни тя.

Според нея, когато човек бива освобождаван с толкова сериозно наказание, би трябвало да бъде повикан. „Не само че не са ме поканили, но те ми отказаха разговор”, допълни арх. Кандулкова. „Обидата е много голяма. Мисля, че за тези две години и половина работих абсолютно открито и опитах да решавам проблемите - явно това не е политиката на Министерството на културата”, каза още уволнената директорка.

Според нея при уволнението й не е спазен законът, макар че винаги можело да се намерят формални пропуски в работата й на ръководител на националния институт. Но институцията работела вместо със 60, с 48 човека, при липса на пари във фонд „Работна заплата”, с които да се запълнят останалите бройки.

Запитана дали е поставена под въпрос съдбата на института, както твърдят и работещи там, арх. Йорданка Кандулкова допълни, че това е най-притеснителното. „Това е един резултат, който аз почти очаквах, защото може би от три месеца институтът го пекат на бавен огън”, допълни тя.

Междувременно в отворено писмо да премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г омбудсмана Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, министрите на правосъдието и на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство застават зад своя директор и протестират срещу уволнението на арх. Кандулкова. Според тях основанията в заповедта за отстраняването й от вчера не отговарят на истината и са незаконосъобразни. „Уволнението на арх. Кандулкова е елемент от безпринципната и безотговорна политика на Министерството на културата спрямо проблемите на културното наследство”, пишат още те.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2007 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.04.17 | 16:23

4
Не я оплаквайте! Тя уволни от скромния състав на НИНКН толкова колеги, че със освободения фонд да облагодетелства приближените си. Да им осигури възможност да получават допълнителни възнаграждения за уж работа по съвместителство, да назначи на приятелката си сестрата и какво ли още не. Доста време загуби, за да си осигури клакьори за в бъдеще време. А Да не говорим, тя самата как беше назначена!

2011.12.19 | 19:47

3
Политически назанчения и уволнения е имало при всички правителства досега, но по такъв НАГЪЛ и безочлив начин никога не е ставало! Предишните поне от кумова срама изработваха заповеди за уволнение поне законов издържани, а не "аз съм премиер в държавата, имам право да правя да назначавам когото си искам" както беше случая с митничаря.
Ужас

2011.12.19 | 00:10

2
Ужас.Това минава всякакви граници.За всичко ли трябва да се пита човека-слънце.Който не е с мен е против мен.
БСП*дера*

2011.12.17 | 18:07

1
Не трябва да пита РесеГейййййййййй, как се правят структорни реформи. Със съкращаване на неудобните за тяхното правителство..........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини