ЕК дава три месеца на България да изчисти грешките при обществените поръчки за европарите

  • 21 септември 2016 18:32

  • 76
  • 0
ЕК дава три месеца на България да изчисти грешките при обществените поръчки за европарите
© Gettyimages

България има три месеца, за да покаже пред ЕК, че е отстранила нередностите, свързани с обществените поръчки и управлението на проектите, финансирани от Европа. В противен случай рискуваме да ни бъдат наложени глоби и дори да се стигне до спиране на еврофондове, предаде бТВ.

Най-тежко е бил нарушен законът при 310 обществени поръчки за 224 023 021 лв. При тях не са проведени съответните законови процедури за избор на изпълнител при наличие на всички основания за това. Нарушения, които водят до неспазване на принципите за публичност и прозрачност; свободна и лоялна конкуренция; равнопоставеност и недопускане на дискриминация, са установени при 379 поръчки, или при 22% от общо проверените.

Преди две години, на 17 май 2014 г. страната ни подготви пътна карта, в която залегнаха всички забележки на ЕК, както и стъпки за подобряване на ситуацията. Крайният срок да отчетем постигнатото пред Брюксел е декември 2016 г.

Комисията ще провери не само дали законодателството, свързано с обществените поръчки, отговаря на евроизискванията за прозрачност, но и дали контролът е на нужното ниво. Общо осем страни са в положението на България.

В началото 2017 г. ще се проведат консултации с експертите от Брюксел и едва след това ЕК ще реши трябва ли да наложи санкции и какви.

Борислава Бибиновска
76 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини