Брюксел не ни е спрял кранчето за европроектите

  • 14 септември 2016 06:27

  • 2221
  • 0
Брюксел не ни е спрял кранчето за европроектите
© Булфото/Архив

Парите за България за догодина няма да бъдат намален. Вчера Reuters съобщи, че бюджетът на ЕС за догодина предвижда намаляване на фондовете за най-бедните региони и увеличаване на парите за миграция, сигурност и растеж. рТъй като повечето бедни райони са в Източна Европа и няколко от тях са в България, новината очевидно предизвика бурен интерес, пише в днешният си брой "Капитал Дейли".

Намаляване на разполагаемите средства обаче няма. Става въпрос за решение на Европейския съвет (събранието на 28-те страни-членки), който е коригирал предложената още през юли от Комисията бюджетна рамка. В нея (както се вижда в таблицата), наистина се намаляват предвидените плащания за регионалните и кохезионни фондове (които покриват почти всичко без земеделие) през 2017 г. от 48.8 млрд. евро на 37.1 млрд. евро. Това се дължи на чисто прагматичен проблем - програмите просто тръгват по-бавно и няма достатъчно проекти, които да оправдаят по-висока стойност за плащане догодина.

"Нямаме достатъчно фактури", обясниха от кабинета на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Общите кохезионни пакети за целия период до 2020 г. остават непроменени - т.е. парите за България и другите ще бъдат в същия размер, в който са договорени, просто следващата година се очаква плащанията да бъдат по-малко, заради по-малкото искания. Това личи и в графата "ангажименти" (commitments), където са парите, обещани от страните-членки като вноски в общия бюджет догодина. Там числата за кохезия се вдигат с почти 3 млрд. евро. - т.е. Комисията се подготвя, ако се окаже че се появят повече от предвидените проекти, те да бъдат финансирани.

Борислава Бибиновска
2221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини