Томислав Дончев: Да усвоим 95% по ИСПА

  • 12 декември 2011 08:13

  • 971
  • 0
Томислав Дончев: Да усвоим 95% по ИСПА
©

Еврото няма да изчезне в икономически и политически план. Противоречията в ЕС са няколко. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Рецептата за гарантиране на успех е една по-свързана Европа, каза той. Той коментира думите на премиера, който си поиска бонус от ЕС за България като една от страните, които спазват стриктна бюджетна дисциплина.

Ако една държава има видими финансови затруднения, тя може да си поиска помощ. Същевременно ако спазва стриктно 3%-вия си дефицит, на нея ще й будат спрени автоматично всичките европейски помощи.

Министър Трайков даде много подробен отговор в парламента за газовите връзки, обясни той. Няма да загубим пари от програмата ИСПА за 2011 година. По думите му имаме да работим много по проектите по ИСПА, например, а амбицията е да се усвоят 95% от парите по ИСПА, каза министър Домчев.

73% от средствата по ОП „Транспорт” са договорени. Очаквам през 2012 да имаме 100% от целия договорен ресурс или дори наддоговаряне. С това ще се осигури строителството и на пътища, и на железници, допълни министърът. Трябва да имаме ремонтирани железни пътища, защото това е транспортът на бъдещето. Има средства и за този, и за следващия период за тези ремонти. 2014 година Еврокомисията е обещала средства за нови влакове, допълни той.

Относно проекта, по който ромите ще изграждат жилища с европари, Дончев съобщи, че вече са избрани четири общини, в които този проект ще бъде реализиран. Това са общините Бургас, Видин, Дупница и Девня. Техните проектите са с най-висок брой точки, съответстващи на всички изисквания. Има и резервен списък, допълни министър Дончев и изрази надежда през следващия строителен сезон да се види реализация на тези проекти.

Последвайте канала на

971 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини