Бюджетната и енергийната комисия одобриха помощта за погасяване на дълга за АЕЦ "Белене"

  • 20 септември 2016 17:12

  • 2709
  • 2
Бюджетната и енергийната комисия одобриха помощта за погасяване на дълга за АЕЦ "Белене"
© Novini.bg

Държавната помощ за погасяване на дълга за АЕЦ "Белене” беше одобрена от бюджетната и от енергийната комисия в парламента. В законопроекта е записано, че държавата ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж.

Точна сума обаче не е записана. След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към "Атомстройекспорт" ще бъдат платени 400 млн. евро. След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента държавата оспорва размера на лихвите, обясни енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Ние сме предявили тази наша претенция към Международния арбитраж. Той ни информира, че намира основание за разглеждане на тази наша претенция. Ще я разгледа и се надяваме тази претенция да бъде уважена и това, разбира се, ще доведе до намаление на сумата, заяви Петкова, цитирана от БНР.

Към момента задължението на държавата е 628 млн. евро. Законопроектът за държавната помощ за погасяването на дълга за "Белене” ще бъде гласувана на първо четене утре в пленарната зала.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мин. съвет

2016.09.20 | 17:44

2
Ура ,Брюксел пръдна ,ние вече спокойно можем да се осерем !

2016.09.20 | 17:44

1
до тук ясно , а нататъка какво ? къде и кога ще пристигнат реакторите ? или ги плащаме от бюджета а пристигат собственост на частна фирма

Добави коментар

Водещи новини