БСП: Кандидатите за президент ясно да заявят отношението си към ролята на България в света

  • 08 септември 2016 10:56

  • 1706
  • 0
БСП: Кандидатите за президент ясно да заявят отношението си към ролята на България в света
© bsp.bg

В предстоящите президентски избори кандидатите и подкрепящите ги партии ясно трябва да заявят отношението си към парламентарно управление, към развитието на България като демократична, правова и социална държава, към ролята на страната в ЕС и съвременния свят. Да изразят ясно позициите си по острите актуални въпроси на миграцията, енергийната сигурност, обсъжданите проекто-търговски споразумения и други важни страни на националното развитие и на националната сигурност, да поемат конкретни ангажименти в тази връзка към българските граждани. Към това призова в декларация от името на ПГ на "БСП лява България" Янаки Стоилов.

Преди 70 години на днешната дата българските граждани гласуват за обявяване на страната ни за република, свикване на ВНС и изработване на нова конституция, съобщи депутатът повода за изявлението си.

Преди да бъде изчетен текстът на декларацията, от БСП поискаха предаване на живо по БНТ и БНР, но мнозинството не се съгласи и отхвърли предложението.

Съвременната републиканска повеля е за суверенна, справедлива и просперираща България, се посочва в документа.

Искреното застъпничество за парламентарно управление предполага възстановяване на доверието към политическите партии, противопоставяне срещу привилегиите, срещу всяка авторитарна безконтролна власт, подчерта Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.

Сами можете да сравните важността на въпроса с част от тези, на които предстои да отговорят българските граждани през ноември, добави той. И подчерта, че българските социалисти през цялата си история са републиканци, а историческата тенденция у нас е от монархия към република.

През 1991 г. е създадена действащата конституция на РБ, припомни депутатът, но, по думите му, по време на народната република е изградено модерно земеделие, съвременна индустрия, има демографски ръст на нацията, всеобхватно здравеопазване. Днес съпричастността с общото благо, с това, което наричаме " res publica", критично намалява, отбелязват в декларацията си социалистите.

Те смятат, че демокрацията е поставена на изпитание, независимо от формата на управление. Въпросът е дали тя ще бъде република на народа и за него или ще обслужва и прикрива интересите на малцина, които в името на собствените си интереси са готови да отстъпват от националните, обобщи Янаки Стоилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини