Парламентът ратифицира конвенцията за живака

  • 02 септември 2016 10:44

  • 1071
  • 0
Парламентът ратифицира конвенцията за живака
© Novini.bg

Парламентът ратифицира Конвенция Минамата относно живака, чиято основна цел е осигуряване опазването на човешкото здраве и околната среда от емисии в резултат на човешка дейност и изпускане на живак и негови съединения. Конвенцията е подписана от България на 10 октомври 2013 г. по време на конференция на пълномощните министри в Япония.

С конвенцията се ограничава първичния добив на живак и търговията с него, въвежда се забрана за производство и търговия на продукти с добавен живак и се забраняват или се поставят условия за работа в производствени процеси, при които се използва живак, се посочва в доклада на Комисията по околната среда и водите.

В доклада са отбелязва, че живакът е проблем от световно значение поради преноса му по въздух на далечни разстояния, устойчиво присъствие в околната среда в резултат на антропогенна дейност, способността за биологично натрупване в екосистемите и отрицателното му въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

Документът предвижда мерки за използване на най-добрите налични техники за намаляване на емисиите на живак при ръчен и дребномащабен добив на злато и от промишлените дейности. Въвеждат се изискване съхранението и управлението на отпадъците от живак да се извършва по екологосъобразен начин.

Компетентен орган по прилагането на конвенцията е Министерството на околната среда и водите. Мерките по опазване на човешкото здраве са в компетентност на министъра на здравеопазването, а мерките, свързани с пестицидите, са в компетентността на министъра на земеделието и храните.

Ратифицирането на Конвенцията няма пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини