Евродепутат: България е най-уязвима от мигрантска вълна

  • 31 август 2016 09:28

  • 2100
  • 2
Евродепутат: България е най-уязвима от мигрантска вълна
© ГЕРБ, пресцентър

България е най-уязвимата страна от потенциална мигрантска вълна. В момента Турция е особено важна като наш съсед, като страна, която е единственият буфер между Сирия, Ирак, Афганистан и Европа и в частност България – първата страна на външната граница. Това заяви на среща с граждани във варненския район „Приморски” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той бе категоричен, че всякакви спекулации, които се правят относно стъпките, които България предприема в тази насока, са излишни, тъй като в момента страната ни гарантира националната си сигурност, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„До момента 60 % от местата за настаняване на мигранти у нас са запълнени, а ние разполагаме с малък капацитет. Това означава, че ако той бъде усвоен напълно, попадаме в много деликатна ситуация. И няма да има къде да настаняваме бежанци. Влязат ли в страната, за тези хора трябва да се полагат грижи – медицински, социални, настаняване, изхранване, подсигуряване на училища за децата. Всичко това го поема държавата. Но ние не сме Германия, която миналата година хвърли 20 млрд. евро за един милион бежанци”, коментира Радев.

Той изрази притеснението си, че военните действия в Сирия ескалират, което ще доведе до увеличаване на миграционния поток от бежанци. Радев смята, че най-засегнати са България, Гърция, Италия, Малта. А към Полша, Чехия, Словакия бежанци няма.

„Когато говорим за европейска солидарност, там, където има най-много бежанци, те трябва да се разселват във всички държави от ЕС съгласно Дъблинското споразумение. А тези страни отказват да приемат бежанци”, категоричен е евродепутатът.

По повод визовото споразумение между Турция и ЕС е трябвало да бъде разгледано и одобрено още през март. Емил Радев припомни, че Турция е трябвало да изпълни 72 условия, като към момента са изпълнени всички с изключение на четири. Радев припомни, Фронтекс” веднага е оказала съдействие на премиера Бойко Борисов. И 77 офицера ще бъдат разположени по турската граница, а 35 – по сръбската.

„Когато беше при Меркел, премиерът поиска и хеликоптери, плавателни средства за охрана на Черноморската граница. България прави всичко възможно да посрещне евентуална бежанска вълна! Правим всичко възможно да се намери разумно решение, разумният компромис между ЕС и Турция!”, каза евродепутатът.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2100 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.01 | 19:41

2
Глупости, емигрантите идват, плащат си на ... и заминават на Запад. Баламосват ни - прокудиха и 3 млн. българи на Запад...

2016.09.01 | 19:41

1
Контрабандния трафик на бежанци, най доходоносния бизнес-повече от наркотиците. Щом и евродепутати ни манипулират...

Добави коментар

Водещи новини