Станишев към Бойко Борисов: Да постигнем съгласие по европейските цели

  • 06 декември 2011 11:53

  • 2684
  • 1
Станишев към Бойко Борисов: Да постигнем съгласие по европейските цели
©

Председателят на ПЕС и лидер на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на изпрати отговор до министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г с благодарност за поздравлението по повод избирането му за президент на европейските социалисти. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Нашите вътрешни политически разногласия и противопоставяния по мое убеждение не следва да са пречка за търсене на диалог и съгласие по националните задачи в Европейския съюз. И занапред, като лидер на ПЕС, ще продължа да ги отстоявам пред моето политическо семейство и неговите представители в европейските институции на всички нива, пише Станишев до Борисов.
Днес в центъра на европейската дискусия е финансовата и икономическата криза, в това число мерките за стабилността на еврото. На 9 декември в Европейския съвет предстоят да се обсъдят важни, но и противоречиви инициативи, в това число за промяна на Договора за ЕС. Международните пазари днес очакват бърза и ефективна реакция от ЕС. Вярвам, че от Вашата позиция на министър-председател, ще оцените точно подводните камъни, свързани със започване на сложна, рискова, продължителна и с несигурен край процедура по промени в Договора.

Вече повече от две години сме свидетели на отлагани във времето, на малки порции и половинчати решения, които не успяват да възвърнат доверието в еврото и в политическата воля на лидерите на ЕС. Обръщане на негативната тенденция е възможно, ако се действа чрез решителен пакет от мерки - издаване еа еврооблигации, по-активна роля на Европейската Централна Банка, създаване на Европейска рейтингова агенция, въвеждане и прилагане на данък върху финансовите операции, който да ограничи спекулациите със суверенен дълг и да осигури значителен финансов ресурс за Европа.

Позицията на моето политическо семейство е, че без координирани политики за инвестиции, икономически растеж, създаване на работни места и социална закрила, мерките за овладяване на бюджетните дефицити и дълговите проблеми ще имат само краткотраен ефект.
България също така няма никакъв интерес от създаването на по-тесни механизми в рамките на еврозоната. Това ще ни превърне във второ качество членове. Поради това смятам, че трябва да се противопоставим решително на отнемането на функции от Европейския съвет. Нямам съмнение, че като министър-председател на България отлично осъзнавате, че разделянето на Европа на скорости, кръгове и прочее не отговаря на нашите национални интереси, пише в писмото.

Последвайте канала на

Novini.bg
2684 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кошмарен сценарии

2014.06.13 | 14:19

1
Този съюз ще ни разгони фамилиата завинаги.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини