Борисов: Не искам войни, трябва да се опитаме да намалим напрежението в Черно море (снимки+аудио)

  • 11 юли 2016 18:41

  • 3461
  • 19
Борисов: Не искам войни, трябва да се опитаме да намалим напрежението в Черно море (снимки+аудио)
© Министерски съвет

Разговорите по идеята за продажбата на оборудването на "АЕЦ "Белене" продължават и утре, "с благословията" на президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, информира премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Днес той се срещна и разговаря с Хасан Рохани в рамките на официалната му визита в Техеран.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че президентът Рохани е разпоредил на експертите и на Агенцията по ядрена енергия утре подробно да разгледат всички аспекти на това предложение. От българска страна в разговорите ще участват вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. Борисов отбеляза, че ще се проведат и срещи с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, за да се излезе от кризата, създадена през 2006 г.

С президента на Иран д-р Рохани и в продължение на днешните разговори набелязахме няколко по-конкретни теми, които бихме могли да реализираме като пилотни. Решихме да направим тестово банково плащане между България и Иран и Иран и България, да се тестват операциите, това е голям проблем за бизнеса в Иран и би могло да бъде добра отправна точка извършването му от България. Разбрахме се също да тестваме жп линиите и цистерните с петрол, надявам се с бизнес делегациите да поговорят в тази посока утре. Друга сфера е културно-историческият туризъм. Президентът им благослови това премиерът, министрите да работят максимално добре да работят с България, заяви премиерът.

Много добра е идеята за новия транспортен коридор, което не означава да се обикаля Турция; ние държим да развиваме инфраструктурата с южната ни съседка и го правим. Това би било много добре не само за горива – газ, петрол, но и за останалите връзки между държавите. Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене”. Подчертавам – заедно с руската страна. Утре нашите и техните министри (президентът Рохани даде ясни указания) ще го разгледат подробно и ако е изгоден и представлява интерес, ще проведем нова политическа среща – разбира се, след разговори и с министър Новак, за да излезем от тази криза, която се заплете 2006 г., когато нашите държавници подписаха нещо без да знаят какво ще се случи. За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение. Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си, подчерта Борисов.

За акцията за нелегални фабрики за производство на цигари в Испания министър-председателят коментира, че често се гледа само негативното в България. Не виждаме страната през чуждите очи. Когато заловим 200 кг хероин го приемаме за нормално, когато разбиваме непрекъснато печатници за фалшиви пари или за контрабандни или нелегални цигари, които ощетяват бюджетите – пак е нещо нормално. Но за Европа това са от най-добрите операции. Ние сме в операцията от самото начало. Първо работихме с Доналд Туск и Полша, помогнахме им да разкрият същите схеми. Имаме успешни операции и в Унгария заедно с Виктор Орбан. И сега с Мариано Рахой дадохме такава възможност максимално добре да се работи, за да стигнем до три огромни фабрики за милиони евро, които ощетяват бюджета на Испания, но и на целия ЕС. Поздравявам всички колеги, които работиха. Надявам се поне днес да кажат добри думи за министър Бъчварова, за МВР, за прокурорите и за всички други, които положиха много усилия, за да се свърши тази работа, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Желанието ми е Черно море да е зона, в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия. Портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати и хората да живеят по-добре. Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места. Когато огромни празни територии, каквито са от България до Румъния и Бесарабия, са „златни” места за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. А народът избира кой и как да го управлява. Под демилитаризирана зона разбирам да се опитаме да намалим напрежението в Черно море, вместо да вървим към надпревара във въоръжаването. Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона. Геополитическото равновесие се поддържа така, както в Швейцария – когато има общ интерес на всички държави да е спокойно, мирно и да се генерират приходи, каза още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3461 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2016.07.13 | 17:41

18
Предстои да се покаже още един енергиен среден пръст на Алкохолиците !

2016.07.13 | 17:42

19
отвъд океана
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.07.13 | 17:40

17
МЕРСИ НЕ ИСКАМ НИКОГА ВЕЧЕ И ДА ЧУЯ ЗА руска БРАКМА москвич !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.07.13 | 17:40

16
МЕРСИ НЕ ИСКАМ НИКОГА ВЕЧЕ И ДА ЧУЯ ЗА руска БРАКМА москвич !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.07.13 | 17:40

15
МЕРСИ НЕ ИСКАМ НИКОГА ВЕЧЕ И ДА ЧУЯ ЗА руска БРАКМА москвич !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
волен Е 100% ов ПЕДАЛ ЩОМ Е ИЗБЯГАЛ ОТ КАЗАРМА !!!

2016.07.13 | 17:40

14
А воленуглу ИСКА руски УЙ ДА ГО ЕВЕ хохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохохо

2016.07.12 | 16:14

13
ОЩЕ ЕДИН ЕНЕРГИЕН СРЕДЕН ПРЪСТ НА МАЙМУНАТА

2016.07.12 | 16:14

12
няма мънки, няма вече мънки, има само Евразия фънки
Евразиски Съюз

2016.07.12 | 16:14

11
Маи всички взеха да искат с Русия дори и Англия
Стoлетов

2016.07.12 | 16:13

10
Чувал ли си , когато яде кюфтетата ... а , СЕГА НЕ ИСКАШ ВОЙНИ......Не всичко е ВЛАСТ, хитрец...
naco

2016.07.12 | 16:13

9
Другарю Борисов,напрежението не можете Вие да намалите ,докато Сте в НЕЛЕГАЛНОСТ! Когато се ПРЕГЪРНЕТЕ с БСП,ще Ви ПОВЯРВАМЕ ,може би!?

Добави коментар

Водещи новини