Юрист: Доносите са по-малкото зло, отколкото безнаказаната корупция

  • 30 юни 2016 17:26

  • 1331
  • 3
Юрист: Доносите са по-малкото зло, отколкото безнаказаната корупция
©

Не съм намерил анализ, който да дефинира провала на досега съществуващите органи за борба с корупцията. Докато не се дефинират причините за този проблем - няма как да се доведат нещата до нещо смислено. Това заяви в ефира на БТВ юристът Михаил Екимджиев по повод приетия днес на първо четене антикорупционен закон на Меглена Кунева.

"Аргументите и страховете на депутатите са логични. Но е логичен и въпросът: кое е по-малкото зло - корупцията, която е оглозгала държавата или техните страхове. Нека да се получи една обществена подкрепа за този закон, а ако той не проработи както трябва - има начини през ЕС и ЕК той да бъде очовечаван. Но, ако се разпишат ясни и добри правила за борба с корупция - то законите ще бъдат коректив за изпълнителната власт", каза още той. По думите му нищо няма да се получи от съдебното самоуправление.

Що се отнася до анонимките, адвокатът заяви, че риск съществува. "Той е реален, но и без тях съществува. Прокуратурата се самосезира и чрез публикации. Ще се намери кой да напише донос, но те са по-малкото зло, отколкото безнаказаната корупция. Трябва да се завишат отговорностите на лицата, които проверяват тези анонимки - трябва да има професионална отговорност. По този начин ще има завишени правила", категоричен е още Екимджиев.

Според него законопроектът за борба с тероризма трябва да бъде променен преди да влезе в Пленарна зала. "В него е предвидено две години да де подслушва дадено лице, преди да бъдат предприети действия срещу него. Така се открадват конституционни права под носа ни. Много са рисковете в него - разширяват се много правомощията на полицията, на прокуратурата и на армията", смята Екимджиев.

Последвайте канала на

Калина Христова
1331 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
fsfjsfj

2016.07.01 | 09:27

3
Брех, за първи път този "Виден" правозащитник, не му пука за правата на обвиняемите!

2016.07.01 | 08:46

2
На доносниците и страха се крепи всяка "демократична "власт !Колкото по -уплашен е човек ,по-лесно се контролира !Трепери дори за работата си !

2016.07.01 | 08:31

1
Пак ли се нуждаете от доносници?

Добави коментар

Водещи новини