Антикорупционният закон мина на първо четене в правната комисия

  • 01 юни 2016 20:40

  • 4682
  • 2
Антикорупционният закон мина на първо четене в правната комисия
©

Антикорупционният закон мина на първо четене в правната комисия на Народното събрание. Това се случи с 11 гласа „за”, 2-„против” и 4-„въздържал се”.

Новият вариант на законопроекта предвижда създаването на единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Според вносителите, по този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.

В законопроекта е предвидено, че Бюрото ще се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюрото има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф.

По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на Бюрото, а при установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние. Така според вносителите законопроектът се съобразява с измененията в Конституцията от декември 2015 г. За да представи законопроекта, чието пълно наименование е Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

По време на заседанието на Комисията присъства и заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4682 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
000

2016.06.02 | 10:51

1
когато има осъден съдия - тогава ще се оправи системата

2016.06.02 | 10:51

2
...и депутат министър държавен служител и тн.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини